Elintarviketuholaiset ovat ikäviä vieraita, sillä ne nimensä mukaisesti voivat tuhota elintarvikkeita. Nämä hyönteiset syövät esimerkiksi vilja-tuotteita, riisiä, pähkinöitä ja hedelmiä, mausteita tai suklaata. Tuholaiset saastuttavat eritteillään käyttökelvottomiksi kaikki tuotteet, joihin pääsevät käsiksi. Osa voi myös kantaa bakteereja kuten salmonellaa.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, jos epäilet, että tiloissasi lymyilee elintarviketuholaisia. Autamme sinua lajin tunnistuksessa ja häädämme tuholaiset tarvittaessa tehokkaasti.

Elintarviketuholaiset

Elintarvikkeita syöviä ja tuhoavia hyönteisiä on Suomessakin useita lajeja. Ne yleensä elävät koko elinkaarensa erilaisissa ruoka-aineissa niitä hyödyntäen, joskin osalle kelpaavat syötäväksi myös muut ainekset kuten paperi, tekstiili, tärkkelykset tai hyönteiset.  

Elintarviketuholaisia ovat muun muassa riisihärö, hinkalokuoriainen, leipäkuoriainen, rohmukuoriainen, russakka eli saksantorakka, intianjauhokoisa eli keittiökoisa, jyväkärsäkäs, jauhopukki ja jauhopunkki.

Mistä tiedän, että kyseessä on elintarviketuholainen

Elintarviketuholaisen läsnäolon huomaa yleensä siitä, että havaitsee näitä useimmiten pieniä hyönteisiä tai niiden toukkia elintarvikkeissa tai keittiötasoilla ja esimerkiksi hyllyjen raoissa ja halkeamissa. Osa tuholaisista jättää myös jälkeensä silkkimäistä seittiä tai reikiä pakkauksiin. Myös paha maku tuotteissa voi paljastaa elintarviketuholaisen. Esimerkiksi rohmukuoriainen on tunnettu voimakkaasta lysolimaisesta hajustaan ja sen jättämästä pistävästä mausta tuotteeseen. 

Ongelmanlähteen tunnistaminen ajoissa on tärkeää, jotta tuholaisten leviäminen ehditään estämään ja mahdollisten vahinkojen laajuus saadaan minimoitua.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, niin autamme sinua lajin tunnistamisessa ja teemme tarvittaessa elintarviketuholaisen torjunnan nopeasti ja tehokkaasti. Yhteyden saat joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Elintarviketuholaiset torjunta

Suurinta harmia elintarviketuholaiset aiheuttavat tehtaissa, leipomoissa ja varastotiloissa, joissa ne voivat saastuttaa suuriakin eriä tuotteita käyttökelvottomaksi.

Koteihin tuholaiset päätyvät yleensä tuotepakkauksen mukana matkattuaan ensin tuotantotiloista kauppaan ja sieltä ostoskoriin.

Elintarviketuholaisten ennaltaehkäisyssä ja torjunnassa olennaista on puhtaudesta ja tilojen siisteydestä huolehtiminen sekä elintarvikkeiden ja tilojen säännöllinen tarkastus. Vahinkojen minimoimiseksi tärkeintä on puuttua esiintymiin aikaisessa vaiheessa.

Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse, niin autamme tuholaisten tehokkaassa ja nopeassa tunnistamisessa ja torjunnassa!