Puun tuholaiset ovat ikäviä vieraita rakennuksiin päätyessään, sillä ne joko nakertavat tai syövät puurakenteita ja saavat aikaan suurtakin tuhoa rakenteen sisään.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, jos epäilet, että kotisi, mökkisi, liiketilasi tai muun kiinteistön rakenteissa piileskelevät puun tuholaiset. Autamme sinua lajin tunnistuksessa ja häädämme tuholaiset tarvittaessa tehokkaasti.

Puun tuholaiset

Puun tuholaiset saattavat luonnossa elellä esimerkiksi keloissa, kannoissa ja sekä lehti- että havupuissa. Ne löytävät suojaisan pesäpaikan kuitenkin helposti myös talojen rakenteista tai vaikkapa huonekaluistakin.

Puuta syöviä tuholaisia ovat muun muassa tupajumi, kuolemankello, hevosmuurahainen, papintappaja, tukkimiehentäi, tuomaanjumi, ruskojumi, hirsijumi, puupistiäinen, isopuupistiäinen ja jättipuupistiäinen. Näiden hyönteisten ruokavalio koostuu pääosin lahonneesta, joko kosteasta tai kuivasta puuaineksesta.

Torjunnan kannalta on tärkeää tunnistaa hyönteinen, jotta voidaan tietää sen elintavat ja tarvittavat torjuntamenetelmät. 

Mistä tiedän, että asunnossani on puutuholainen?

Puuta syövät tuholaiset ovat siitä katalia, että ne saattavat elellä rakenteissa pitkäänkin ennen paljastumista. Tänä aikana tuholaiset voivat ehtiä aiheuttamaan mittavaa vahinkoa. Esimerkiksi hevosmuurahaiset viihtyvät niin hyvin puun sisällä onkaloissaan, että niitä harvemmin sisätiloissa näkee. Myös muun muassa tupajumin ja kuolemankellon toukat asustelevat useamman vuoden puun sisällä nakertaen sinne käytäviä ja tuhoten näin puuta sisältä päin.

Puutuholaiset voivat siirtyä kiinteistölle monella eri tavalla. Jos on esimerkiksi tiedossa, että tontille on tuotu saastuneita lautoja tai muuta puumateriaalia, niin niiden mukana voi siirtyä puutuholaisia jopa uuteen ja vastavalmistuneeseen taloon. Mikäli on tiedossa, että puurakenteissa on kosteutta, lahonneita osia tai esimerkiksi kuorellista puumateriaalia, on vielä todennäköisempää, että sinne löytää tiensä puutuholainen. 

Puun tuholaisen voi paljastaa: 

  • seinän tai muun rakenteen sisältä kuuluva ääni (rapina tai esimerkiksi kuolemankellon tuottama kellomainen tikitys)
  • lämmin kohta seinässä tai lattiassa (hevosmuurahainen)
  • puun pintaan ilmestyneet reiät, joiden kautta aikuinen on lentänyt ulos
  • puun pinnan rei’istä ulos tuleva hienojakoinen puupöly
  • sisällä vipeltävät aikuiset hyönteiset

Ongelmanlähteen tunnistaminen ajoissa on tärkeää, jotta tuholaisten leviäminen ehditään estämään ja mahdollisten vahinkojen laajuus saadaan minimoitua.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, niin autamme sinua lajin tunnistamisessa ja teemme tarvittaessa puun tuholaisen torjunnan nopeasti ja tehokkaasti. Yhteyden saat joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Puun tuholaisten torjunta

Jotta voisi ehkäistä puun tuholaisten saapumista rakennuksiin, kannattaa mahdollisuuksien mukaan huolehtia mm. siitä, että puurakenteet eivät pääse kostumaan ja ulkoa tuodut puutavarat sekä käytettynä hankitut huonekalut tarkistetaan ja käsitellään tarvittaessa oikealla tavalla.

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää ja autamme tuholaisten tehokkaassa ja nopeassa tunnistamisessa ja torjunnassa!

Puun tuholaiset torjunta ja lajin tunnistus Tuholaistorjuntakeskuksesta
Tuholaistorjuntakeskus Oy