Rottien hävitys ja torjunta kannattaa aloittaa heti ensihavainnosta.  Jos havaitset yhdenkin rotan, niin yleensä niitä on jo alueellasi noin 10–15 kappaletta. Tehokas rottien torjunta maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisellä kerralla.

Rottien hävitys ja torjunta hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen toimesta ammattitaidolla ripeästi ja huomaamattomasti. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244) ja tilaa ilmainen kartoitus. Laita rottien torjunta käyntiin heti!

Rotta

Rotat ovat huomattavasti hiiriä suurempia jyrsijöitä. Rotta on pituudeltaan noin 110–290 mm ja häntä on noin 85–230 mm pitkä. Häntä on vartaloa lyhyempi. Rotta painaa korkeintaan 600 g. Rotta on väriltään ruskea jyrsijä. Häntä on suomuinen, minkä vuoksi rottaa kutsutaan myös siimahännäksi. Rotan poikaset ovat selvästi kookkaampia kuin hiiret.

Rottien torjunta
Rotta

Suomessa yleisin rottalaji on suurikokoinen Norjan rotta, isorotta, Rattus norvegicus. Siimahännät ovat aina tunkeilijoita ja kutsumattomia vieraita kodissasi tai työpaikallasi. Isonrotan eli Norjan rotan kilpailijaa eli mustaa rottaa tavataan varsinkin satamakaupungeissa lähes kaikkialla maailmassa. Mm. mustarotta levitti aikanaan mustaa surmaa, jonka seurauksena suuri määrä ihmisiä kuoli.

On laskettu, että rotat ja niiden levittämät taudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin mitä sodissa on ihmisiä kuollut aikojen saatossa. Rotat ovat aina syöneet ja saastuttaneet ihmisten ruokavarastoista merkittävän osan.

Esiintyminen

Rotta on luonnonvarainen, yleinen kaatopaikoilla ja viemäreissä, asutuskeskuksissa ja maaseudulla lähellä maataloja. Rotta suosii suhteellisen kosteita olinpaikkoja ja pyrkii kaivautumaan maahan aina kun se suinkin on mahdollista. Rotan maakolot ja muut pesäkolot ovat vähintään 25–50 mm halkaisijaltaan.

Etenkin talvella rotat ovat täysin riippuvaisia ihmisen tarjoamasta ravinnosta. Lisäksi rotat ja muutkin jyrsijät mielellään muuttavat rakennusten sisään viimeistään syksyllä tai jopa ensimmäisten pakkasöiden alettua – jopa elokuussa. Jos rakennusten alapohjasta, yläpohjasta, välipohjasta tai seinien välistä kuuluu ropinaa tai selvää jyrsimisen ääntä, niin kannattaa aina soittaa heti Tuholaistorjuntakeskukseen, joka auttaa sinua 24/7.

Lämpöisten rakennusten sisälle päästyään rotat pystyvät lisääntymään tehokkaasti koko talven ajan. Ulkona esim. maakoloissa asuvat rotat alkavat lisääntyä voimakkaasti huhtikuun alusta alkaen lämmön lisääntyessä. Asutuskeskuksissa tärkein ravinnonlähde on talousjäte, maaseudulla varastoitu vilja, väkirehut, juurekset ja muut maataloustuotteet.

Rotta on tehokas lisääntyjä. Rottanaaras synnyttää poikueen noin kerran kuussa. Rotta voi synnyttää jopa 70–80 poikasta vuodessa. Rottien määrä kasvaa kaupungeissa, jos kaupunkien jätehuollosta ei pidetä hyvää huolta! Rotta-klaanin tai rottapopulaation kokoon vaikuttaa nykyään paljon leudommat talvet ja rotille saatavilla olevan jätteiden eli ruuan määrä. Ole tarkkana jätehuollon kanssa.  

Haitat ja rottien hävitys 

Rotat syövät ja saastuttavat elintarvikkeita ja rehuja, turmelevat pakkauksia teollisuudessa ja pilaavat rakennusten rakenteita, johtoja, vesijohtoja ja vesiputkia ja jyrsivät esim. autojen sähköjohtoja asutusalueilla aiheuttaen näin kalliita remontteja ja korjauksia. Rotta ulostaa 20–50 jätöstä päivässä. Rotat ja kaikki muutkin jyrsijät aiheuttavat yleistä epäsiisteyttä, levittävät tauteja ja loiseläimiä, esim. Weilin tautia, salmonellaa, trikiinejä ja zooneja eli eläintauteja.

Rotta viihtyy myös erittäin hyvin likaviemäreissä kaupunkien alla, koska se on lähes kaikkiruokainen. Haittojen vähentämiseksi on lähtökohtaisesti kiinnitettävä huomiota tehokkaaseen rottien torjuntaan, kunnolliseen jätehuoltoon, sekä elintarvikkeiden ja rehujen käsittely- ja säilytystilojen rakenteelliseen kuntoon. 

Rotat välttävät avoimia alueita ja liikkuvat yleensä piilossa. Rotta on hyvin fobinen eläin ja niillä on voimakas sopeutumiskyky, minkä vuoksi ne leviävät helposti laajalle alueelle, mikäli rottien torjuntaa ei aloiteta ajoissa. Varsinkin vanhemmilla rotilla on voimakas neofobia ihmistä kohtaan.

Rotan myrkytys ammattilaisten suorittamana on monesti ainoa tehokas ja nopea tapa päästä eroon rotista, koska yleensä vain nuoret rotat menevät joko mekaanisiin tai sähköisiin loukkoihin. Sähköiset loukot ja sähköiset tunnistimet toimivat kuitenkin aina hyvinä indikaattoreina ja vähentävät rottien määrää.

Rottien torjunta kannattaa aina tilata ajoissa, jotta rotat eivät pääsisi talojen rakenteisiin tai jopa asuinhuoneistojen sisälle. Siimahäntä on aina erittäin ikävä yllätys talon sisällä. Kokenut tuholaistorjunta-alan ammattilainen havaitsee rotat ja niiden reitit usealla eri tavalla ja löytää nopeasti rottien pesät. Samalla käynnillä hoidamme tietenkin samalla kaikkien jyrsijöiden torjunnan:

  • kotihiiret
  • metsämyyrät
  • peltomyyrät
  • vesimyyrät

Tuholaistorjuntakeskus Facebookissa