Tekstiilituholaiset ovat ikäviä vieraita, sillä ne tuhoavat nimensä mukaisesti tekstiilejä. Tuhon aiheuttaja on yleensä tekstiilituholaisen toukka, joka käyttää tekstiiliä ravinnokseen. Toukat syövät reikiä lajista riippuen muun muassa villaan, turkikseen, höyheniin, silkkiin tai muihin luonnonmateriaaleihin.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), jos epäilet, että tiloissasi lymyilee tekstiilituholaisia. Autamme sinua lajin tunnistuksessa ja torjumme tuholaiset tarvittaessa tehokkaasti.

Tekstiilituholaiset

Tekstiilituholaisia ovat muun muassa vyöturkiskuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen, ruskoturkiskuoriainen, museokuoriainen, vyöihrakuoriainen, vaatekoi ja turkiskoi. Suomen yleisimpiä tekstiilituholaisia on vyöturkiskuoriainen ja sitä esiintyy etenkin pääkaupunkiseudulla vanhoissa taloissa. Esim. vaatekoi on 6-8 mm, pilkkuturkiskuoriainen 4-6 mm.

Tuholaiset voivat päätyä huoneistoon esimerkiksi käytetyn tai vintillä säilytetyn vaatteen mukana, asuintalon rakenteiden kautta tai luonnosta. Luonnonvaraisina eläviä lajeja ovat muun muassa vyöihrakuoriainen ja museokuoriainen.

Tekstiilituholaisen läsnäolon havaitsee usein vaatteissa tai muissa tekstiileissä olevista rei’istä tai toukista tai siitä, että tekstiilistä löytyy toukkien jättämiä kotelokuoria. Hyönteisen voi nähdä myös ryömimässä esiin esimerkiksi lattialistojen alta tai kiipeilemässä tapetilla. 

Vaatekoi syö pääasiassa villatekstiilejä, turkiskoi turkiksia ja turkiskuoriainen myös tekstiilipölyä sekä museokuoriaisen tapaan kuolleita hyönteisiä.

Hyönteiset viihtyvät pimeissä ja suojaisissa paikoissa kuten lattianraoissa ja rakenteissa, mattojen alla, komeron nurkassa, kellareissa, ullakoilla ja muissa varastotiloissa. Luonnonvaraisten lajien toukat voivat asustaa myös esimerkiksi ullakkotiloissa olevissa linnunpesissä.

Tekstiilituholaiset torjunta

Tekstiilituholaisten ennaltaehkäisyssä tärkeää on vaatteiden oikeanlainen säilytys ja puhtaanapito sekä muu asunnon säännöllinen siivous sekä riittävän ajoissa torjuntaan ryhtyminen. 

Vaatekaapit ja muut vaatteiden säilytystilat kannattaa pitää siisteinä. Vaatteita ei kannata jättää lojumaan lattialle, jotta esimerkiksi turkiskuoriainen ei pääse helposti matkaamaan lattianraosta vaatteeseen. Ullakoilla ja varastoissa säilytettävät tekstiilit kannattaa pitää ilmatiiviissä suojassa ja sisään tuotaessa ne kannattaa tarkistaa, tuulettaa ja pestä samoin kuin esimerkiksi käytettynä hankitut tekstiilit.

Jos tekstiilituholainen on kuitenkin päässyt jo tiloihisi, ota meihin yhteyttä. Neuvomme sinua tilanteen paikkaamisessa, autamme tunnistamaan lajin ja hoidamme tarvittaessa tekstiilituholaisten torjunnan ja hävityksen nopeasti, huomaamattomasti ja tehokkaasti.