Luteiden hävitys ja torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella ja tilaa ilmainen kartoitus!

Luteet

Luteiden torjunta: Lude
Espoon Tuholaistorjunta Keskus Oy

Luteet ovat noin 5 mm pitkiä ja väriltään punaisen ruskeita. Lude tunnetaan myös nimellä lutikka ja seinälude. Niiden muoto on soikea. Nälkäisenä lude on litteä ja syöneenä pitkulaisempi nakin muotoinen. Englannin kieliseltä nimeltään ne ovat bedbugs eli vuodekuoriainen. Nimi kuvaa hyvin niitä, sillä ne oleskelevat mielellään vuoteen päätylevyssä, koloissa, virtakatkaisijoiden takana piilossa ja jalkalistoissa. Öiseen aikaan luteet sitten lähtevät liikkeelle syömään verta. Lue lisää lutikan puremista.

Lepakkolude

Torjumme myös lepakkoluteita. Lepakkoluteita havaitaan yleensä vapaa-ajan asunnoissa. Lepakkolude on tyypillisesti taloissa, jossa on harvalaudoitettu kylmä käyttöullakko. Kun lepakot roikkuvat kattorakenteissa pää alaspäin, niin lepakkoluteet imevät verta lepakoista. Lepakot siis levittävät lepakkoluteita. Lepakot pudottavat sekä ulostetta että lepakkoluteita talon yläpohjaan esimerkiksi eristeiden päälle, jonka jälkeen lepakkolude lähtee etsimään ruokaa ja löytää ihmisen sängystä.

7 väärinkäsitystä luteiden hävitykseen liittyen

Myytti 1: Olet turvassa luteilta, jos sängyssäsi on vaahtomuovipatja

Vaikka lutikat eivät voi elää vaahtomuovista, ne voivat piiloutua sängyn rakoihin ja löytävät ihmisen sängystä. Eli sängyssä nukkuva ihminen on lutikoiden armoilla, vaikka lutikat eivät voikaan elää vaahtomuovissa.

Myytti 2: Luteet siirtyvät ainoastaan vaatteiden tai muiden kankaiden mukana

Luteet siirtyvät vaatteiden tai muiden tavaroiden mukana, mutta ne osaavat ryömiä myös itse paikasta toiseen. Ne löytävät rakenteiden raoista tiensä myös naapurihuoneisiin.

Myytti 3: Ludekoira on paras ratkaisu luteiden torjuntaan

Ludekoiriakin käytetään, mutta ammattilainen tunnistaa luteet myös ilman koiraa jätösten ja muiden jälkien perusteella. Älä luota pelkästään ludekoiraan!

Myytti 4: Jos asunnostasi löytyy luteita, kaikki omistamasi pitää heittää pois

Jos tuholaistorjunta tehdään ammattilaisten toimesta, sinun ei välttämättä tarvitse heittää mitään huonekalujasi pois. Pahimmissa tapauksissa tietynlaisista sängyistä ja patjoista voi joutua luopumaan.

Myytti 5: Hiustenkuivainta voi käyttää luteiden hävitykseen

Hiustenkuivaimella voi tappaa luteita, mutta kapean alueen vuoksi siitä ei ole juurikaan hyötyä luteiden hävityksessä ja torjunnassa.

Myytti 6: Cayennepippuria voi käyttää luteiden hävitykseen

Cayennepippuri ei tapa luteita, eikä siitä siten ole hyötyä luteiden hävityksessä ja torjunnassa. On paljon myös muita uskomuksia erilaisista mausteista ja ruoka-aineiden tehosta yleensäkin hyönteisten torjunnassa, mutta lähes poikkeuksetta niistä ei ole hyötyä luteiden tai muiden ötököiden torjunnassa.

Myytti 7: Kun luteet on hävitetty, ne ovat poissa

Yksi hävityskerta ei riitä, vaan niitä pitää tehdä useita. Luteet pystyvät elämään kuukausia normaaleissa lämpötiloissa ilman ruokaa.

Luteiden hävitys ja torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla

Älä ole uskomusten armoilla vaan ota yhteyttä ammattilaiseen! Me teemme ilmaisen kartoituksen, jossa tunnistamme mahdolliset luteet ja lepakkoluteet tiloissasi ja toteutamme luteiden hävityksen ammattitaidolla.

Katso tiedot myös muiden hyönteisten torjuntaan ja tunnistamiseen sekä lepakoiden karkotukseen.