Luteiden hävitys ja torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella ja tilaa ilmainen kartoitus! Voit myös soittaa meille numeroon (020 762 2244) ja kertoa tilanteestasi, niin osaamme antaa sinulle asiantuntevaa apua puhelimitsekin. Meillä on Suomen nopein toimitusaika, tulemme paikalle pikaisesti palvelun tilaamisen jälkeen!

Luteet

Luteiden torjunta: Lude
Espoon Tuholaistorjunta Keskus Oy

Luteet ovat noin 5 mm pitkiä ja väriltään punaisen ruskeita. Lude tunnetaan myös nimellä lutikka ja seinälude. Niiden muoto on soikea. Nälkäisenä lude on litteä ja syöneenä pitkulaisempi nakin muotoinen. Englannin kieliseltä nimeltään ne ovat bedbugs eli vuodekuoriainen. Nimi kuvaa hyvin niitä, sillä ne oleskelevat mielellään sängyissä, patjoissa, vuoteen päätylevyssä, sängyn päädyissä, koloissa, raoissa, pienissä rei’issä, virtakatkaisijoiden takana piilossa ja jalkalistojen takana.

Öiseen aikaan luteet sitten lähtevät liikkeelle syömään verta. Ne liikkuvat erityisesti noin tuntia ennen auringonnousua ja ne on silloin mahdollista ehkä havaita taskulampun avulla. Vaikket havaitsisikaan tällä tavalla luteita, voi niitä silti olla asunnossasi. Jos arvelet asunnostasi löytyvän lutikoita, lue lisää lutikan puremista tai ota yhteyttä meihin ja neuvomme teitä puhelimitse (020 762 2244) sekä tarvittaessa tulemme tekemään ilmaisen kartoituksen!

Lepakkolude

Torjumme myös lepakkoluteita. Lepakkoluteita havaitaan yleensä vapaa-ajan asunnoissa. Lepakkolude on tyypillisesti taloissa, jossa on harvalaudoitettu kylmä käyttöullakko. Kun lepakot roikkuvat kattorakenteissa pää alaspäin, niin lepakkoluteet imevät verta lepakoista. Lepakot siis levittävät lepakkoluteita. Lepakot pudottavat sekä ulostetta että lepakkoluteita talon yläpohjaan esimerkiksi eristeiden päälle, jonka jälkeen lepakkolude lähtee etsimään ruokaa ja löytää ihmisen sängystä.

Miten luteiden hävitys ja torjunta tehdään?

Luteista voi yrittää päästä eroon myös kotikonstein, mutta yleensä sillä ei saa tuloksia ja lutikat vain leviävät ympäri asuntoa. Suosittelemme kutsumaan paikalle ammattilaisen, joka hoitaa luteiden hävittämisen tekemällä luteiden torjuntaruiskutuksen turvallisesti. Luteiden torjunnassa käytettäviä myrkkyjä ja niiden tehoaineita on käytetty vuosikymmeniä turvallisesti.

Luteiden torjunta tehdään siten, että siitä ei ole haittaa ihmisille tai kotieläimille kuten esimerkiksi kissoille ja koirille. On erittäin tärkeätä, että luteiden torjunnan ammattilaiset pyydetään mahdollisimman nopeasti paikalle antamaan tarkat ohjeet paikan päällä, jotta estetään luteiden eli lutikoiden leviäminen muihin asuntoihin samassa talossa tai muihin taloihin.

Mistä vaiheista luteiden hävitys ja torjunta koostuu?

  • Ensimmäiseksi toteamme tilanteen ja rajaamme alueen, jolla ongelmaa esiintyy.
  • Toiseksi määrittelemme torjunta-toimenpiteet, joita kannattaa tehdä.
  • Annamme kirjalliset ohjeet koskien varoaikoja, tekstiilien pesua ja muita oleellisia asioita. Torjunnan onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että noudatatte annettuja ohjeita!
  • Sovimme kanssanne ajankohdat, jolloin torjunta tehdään
  • Teemme torjunnat sovittuina ajankohtina.
  • Teemme jälkitarkastukset tarpeen mukaan, mutta yleensä teidän oma valvontanne riittää. Valvontaa tulee tehdä noin 1-2 kuukauden ajan. Jos luteita ei ole sinä aikana ilmaantunut, on torjunta onnistunut.

7 väärinkäsitystä luteiden hävitykseen liittyen

Myytti 1: Olet turvassa luteilta, jos sängyssäsi on vaahtomuovipatja

Vaikka lutikat eivät voi elää vaahtomuovista, ne voivat piiloutua sängyn rakoihin ja löytävät ihmisen sängystä. Eli sängyssä nukkuva ihminen on lutikoiden armoilla, vaikka lutikat eivät voikaan elää vaahtomuovissa.

Myytti 2: Luteet siirtyvät ainoastaan vaatteiden tai muiden kankaiden mukana

Luteet siirtyvät vaatteiden tai muiden tavaroiden mukana, mutta ne osaavat ryömiä myös itse paikasta toiseen. Ne löytävät rakenteiden raoista tiensä myös naapurihuoneisiin.

Myytti 3: Ludekoira on paras ratkaisu luteiden torjuntaan

Ludekoiriakin käytetään, mutta ammattilainen tunnistaa luteet myös ilman koiraa jätösten ja muiden jälkien perusteella. Älä luota pelkästään ludekoiraan!

Myytti 4: Jos asunnostasi löytyy luteita, kaikki omistamasi pitää heittää pois

Jos tuholaistorjunta tehdään ammattilaisten toimesta, sinun ei välttämättä tarvitse heittää mitään huonekalujasi pois. Pahimmissa tapauksissa tietynlaisista sängyistä ja patjoista voi joutua luopumaan.

Myytti 5: Hiustenkuivainta voi käyttää luteiden hävitykseen

Hiustenkuivaimella voi tappaa luteita, mutta kapean alueen vuoksi siitä ei ole juurikaan hyötyä luteiden hävityksessä ja torjunnassa.

Myytti 6: Cayennepippuria voi käyttää luteiden hävitykseen

Cayennepippuri ei tapa luteita, eikä siitä siten ole hyötyä luteiden hävityksessä ja torjunnassa. On paljon myös muita uskomuksia erilaisista mausteista ja ruoka-aineiden tehosta yleensäkin hyönteisten torjunnassa, mutta lähes poikkeuksetta niistä ei ole hyötyä luteiden tai muiden ötököiden torjunnassa.

Myytti 7: Kun luteiden hävitys ja torjunta on tehty, ne ovat poissa

Yksi hävityskerta ei riitä, vaan niitä pitää tehdä useita. Luteet pystyvät elämään kuukausia normaaleissa lämpötiloissa ilman ruokaa. Me Tuholaistorjuntakeskuksella arvioimme jokaisen tilanteen yksilöllisesti ja teemme torjunta-suunnitelman tarpeen mukaisesti.

Luteiden hävitys ja torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla

Älä ole uskomusten armoilla vaan ota yhteyttä ammattilaiseen! Me teemme ilmaisen kartoituksen, jossa tunnistamme mahdolliset luteet ja lepakkoluteet tiloissasi ja toteutamme luteiden hävityksen ammattitaidolla.

Luteiden hävitys hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen toimesta vuosien kokemuksella nopeasti ja huomaamattomasti. Meillä on tuntemusta luteiden elintavoista, jolloin osaamme kohdistaa oikeanlaisen torjunnan oikeisiin paikkoihin.

Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin pääset luteista tai muista mahdollisista tuholaisista eroon!

Jos haluat tietää tarkemmin luteiden torjunnan kustannuksista, lue artikkelimme luteiden torjunnan hinnasta. Tai jos mietit, onko jäljet ihollasi luteista, voit tutustua artikkeliimme lutikoiden puremista.

Meiltä saat myös luteiden torjuntaan tarkoitetut liima-ansat:

Katso tiedot myös muiden hyönteisten torjuntaan ja tunnistamiseen sekä lepakoiden karkotukseen.