Lutikat eli luteet ovat yleistyneet Suomessakin viime vuosina räjähdysmäisesti ja lähtökohtaisesti kodin siisteydellä ei ole merkitystä sille, missä niitä esiintyy, koska seinälude käyttää ravinnokseen vain ihmisen verta. Luteita voi löytyä missä tahansa maassa tai maanosassa parhaista hotelleista ja siisteimmistä kodeista. Lutikan puremat aiheuttavat punoittavia paukamia ja kutinaa. Tämä yleensä herättää epäilyksen lutikoiden läsnäolosta.
Kannattaa aina olla yhteydessä Tuholaistorjuntakeskukseen, jos havaitset jälkiä ihollasi, jotka saattavat viitata lutikoihin. Ota yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).
Lude eli lutikka
Lutikka on noin 5–6 mm pitkä, soikea ja litteä verta imevä hyönteinen nälkäisenä. Ravinnon saatuaan luteen paino nousee nelinkertaiseksi, jolloin se pyöristyy nakin muotoiseksi.
Lutikoita on ollut Suomessa jo pitkään lepakoiden loisina (niin sanotut lepakkoluteet). Tällä vuosituhannella niitä on kuitenkin kulkeutunut enenevissä määrin koteihin myös ulkomaanmatkojen tuliaisina. Lutikan pienet, valkoiset, riisinjyvää muistuttavat munat voivat tarttua helposti matkatavaroihin. Lutikoita voi päätyä asuntoon myös esimerkiksi käytettynä hankitun huonekalun kautta, tai saman kiinteistön toisesta huoneistosta rakenteiden kautta.
Lutikka kuoriutuu munasta toukaksi 5–12 päivässä ja siitä neljän muodonmuutosvaiheen kautta aikuiseksi. Jokaisen muodonmuutoksen välissä lutikka tarvitsee veriaterian joko ihmisestä tai eläimestä. Aikuinen lutikka voi elää yli vuoden, munii pahimmillaan yli 10 munaa päivässä ja piileskelee rakenteissa tarvittaessa pitkiäkin aikoja ilman veriateriaa. Huonelämpötilaa alemmassa lämpötilassa lutikka pystyy elämään ilman ravintoa jopa vuoden. Lue lisää luteista.
Lutikan puremat
Lutikan puremat jättävät jälkeensä punoittavia paukamia tai litteitä punaisia läiskiä, jotka kutisevat. Puremajäljet ovat usein kolmen ryppäissä, sillä yhdellä lutikalla on tapana ruokailla useammasta vierekkäisestä kohdasta samalla rupeamalla.
Lutikat ovat päivisin piilossa mutta iskevät öisin nukkuvaan ihmiseen. Luontaisia syöntipaikkoja ovat paljaana olevat ihoalueet sekä suurten verisuonien läheiset alueet. Puremia voi siis löytyä esimerkiksi käsistä, jaloista ja kaulan sekä kasvojen alueelta. Puremajälki paranee yleensä 3–6 viikossa. Raapiminen saattaa pitkittää paranemista ja altistaa infektioille.
Luteet ovat saattaneet ruokailla jo pidempäänkin ennen kuin paljastuvat. Tähän on seuraavia syitä:
- Ensimmäisillä puremakerroilla paukamia ei välttämättä synny, jos ei ihmisellä ole luonnollisia vasta-aineita lutikan syljelle
- Ensimmäiset jäljet iholle ilmestyvät usein vasta noin kahden viikon päästä ensiateriasta
- Joskus ihmiselle kehittyy allergia, jolloin puremakohtiin syntyy entistä voimakkaampi tulehdusreaktio myöhemmillä syöntikerroilla
- Osa ei saa mitään reaktioita lutikan puremasta
- Itse puraisu harvemmin sattuu, sillä lutikka erittää syljessään puuduttavaa ainetta puremakohtaan
Jos jälkiä havaitsee yhdelläkin perheenjäsenellä, kannattaa toimiin ryhtyä välittömästi. Lutikat lisääntyvät nopeasti suotuisissa olosuhteissa ja mitä pidemmin kannan annetaan kasvaa, sitä laajemmalle se ehtii levittäytyä ja sitä suurempaa harmia aiheuttaa.
Lutikan puremat muistuttavat paljon esimerkiksi lintukirpun puremia. Syyllisen selvittäminen on tärkeää, jotta oikeisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ajoissa. Ilman asiantuntija-apua ei kannata tehdä mitään.
Ota meihin yhteyttä, niin autamme varmistamaan, onko kyseessä lutikka vai joku muu hyönteinen ja hoidamme torjunnan ripeästi ja ammattitaitoisesti.
Lutikka eli lude sängyn pohjassa – Tuholaistorjuntakeskus Oy Pahasti ärtyneet lutikan puremat henkilöllä, joka on allergisoitunut lutikan valkuaisaineelle -Tuholaistorjuntakeskus Oy
Lutikoiden torjunta
Lutikat ovat ikävä seuralainen ja sitkeä riesa, josta ei kotikonstein ole mahdollista päästä eroon.
Jos epäilet lutikoita, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta kaikki luteiden vaiheet saadaan hävitettyä. Torjuntaan on myös syytä ryhtyä viipymättä, jotta ongelman leviäminen mahdollisesti myös naapuriasuntoihin saadaan estettyä.
Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, niin me hoidamme lutikoiden torjunnan ammattitaitoisesti, nopeasti ja tehokkaasti. Laita viestiä oheisella lomakkeella tai soita (020 762 2244)! Palvelemme myös iltaisin ja viikonloppuisin. Vastaamme kysymyksiisi, selvitämme, onko kyseessä lutikka ja hoidamme torjunnan huomiota herättämättömästi.