Tupajumin torjunta ja hävitys hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen kautta tehokkaasti ja nopeasti. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Tupajumi

Tupajumi on puuta syövä kovakuoriainen. Aikuisena se on pituudeltaan noin 3–4 mm ja väriltään tummanruskea. Sen etuselässä on kyhmy. Tupajumin toukat ovat 4–5 mm pitkiä, käyriä ja väriltään vaaleita. Tämän kuoriaisen kehitys munasta toukaksi ja siitä aikuiseksi kestää noin 1–3 vuotta riippuen olosuhteista.

Tupajumit viihtyvät sekä havu- että lehtipuussa, esimerkiksi puulämmitteisissä rakennuksissa ja karjasuojissa. Aivan kuivassa puussa tupajumi ei viihdy, vaan puun pitää olla hieman kosteaa. Toukat syövät reikiä puuaineeseen ja siten vioittavat puurakennetta. Tupajumille kelpaavat myös vanhat huonekalut ja puukoriste-esineet, jos niitä on säilytetty kosteahkoissa tiloissa (huonekosteus väh. 60 %). Tupajumi voikin kulkeutua asuntoon esimerkiksi huonekalun mukana.

Tupajuminaaras munii pyöreähköt valkoiset munansa tarkoin harkittuihin paikkoihin, tyypillisesti puunhalkeamiin. Toukka kuoriutuu munasta noin 2–3 viikon kuluttua. Toukkavaihe on tupajumin pisin ja rakenteille vahingollisin vaihe. Toukka asustelee puukäytävässään noin kolme vuotta ja käyttää siellä puuta ravinnokseen. Aikuinen tupajumi elää vain muutaman viikon, minä aikana se ehtii lisääntyä.

Mistä tiedän, että kiinteistössäni on tupajumi?

Tupajumi tekee puurakenteeseen reikiä (ns. leintoreiät), jotka ovat halkaisijaltaan 1,5–2 mm suuruisia. Jos seinän tai esineen sisällä on eläviä tupajumin tai muun puutuholaisen toukkia, ilmestyy lentoreikien alapuolelle yleensä säännöllisesti vaaleaa purua. Jos reikien alla on tummaa purua, on se yleensä vanhaa ja tupajumi saattaa tällöin olla jo hävinnyt paikalta.

Seinissä olevat vauriot on kuitenkin aina hyvä tutkituttaa, jotta puutuholainen ei pääse tekemään suurempia tuhoja rakenteille. Ota meihin yhteyttä, niin tutkimme, mistä lajista on kyse ja hoidamme puutuholaisen kuten tupajumin torjunnan ja hävityksen nopeasti ja tehokkaasti. Tupajumin lisäksi muita puutuholaisia ovat esimerkiksi kuolemankello, papintappaja, tuomaanjumi, ruskojumi, hirsijumi, puupistiäinen, isopuupistiäinen, jättipuupistiäinen ja hevosmuurahainen.

Tupajumin torjunta ja hävitys

tupajumin torjunta
Tuholaistorjuntakeskus Oy

Tupajumin torjunta on erittäin vaikeaa. Tehokkain tapa on käyttää kaikkia eri hyväksi koettuja menetelmiä yhdessä samaan aikaan.

Onko sinulla ongelmia tupajumin kanssa? Ota meihin yhteyttä – tupajumin torjunta ja hävitys hoituu meiltä ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. Epäiletkö, että kyseessä on joku muu hyönteinen? Lue myös muiden hyönteisten torjunnasta.

Lue lisää tupajumista Wikipedian artikkelissa.