Papintappaja on huomiota herättävä puuta syövä hyönteinen. Jos epäilet, että kyseinen tuholainen asustaa talossasi, ota yhteyttä meihin! Lajin tunnistaminen sekä papintappaja torjunta ja hävitys hoituu meiltä ammattimaisesti ja tehokkaasti.

Papintappaja

Papintappaja kuuluu puun tuholaisiin. Se on kooltaan esimerkiksi tupajumia ja kuolemankelloa suurempi, aikuisena noin 11–15 mm pitkä. Sarvijääriin kuuluva papintappaja on kiiltävän tummansininen, litteä ja leveä kuoriainen ja sillä on pitkät, taaksepäin kaartuvat tuntosarvet. Papintappajan toukka on noin 15 mm pitkä, tiheä- ja pitkäkarvainen, pienipäinen ja lyhytjalkainen. Lajia esiintyy kaikkialla Suomessa.

Luonnossa tämä tuholainen elää kuivissa puissa kaarnan alla, lähinnä kuusessa ja männyssä. Niitä voi tavata myös esimerkiksi sahojen lähistöllä. Rakennuksiin papintappaja kulkeutuu löytäessään pesäpaikan kuorellisesta, huolimattomasti kuorituista tai sahatuista hirsistä ja pintalaudoista. Se on yleinen esimerkiksi vanhan talon sellaisissa kattorakenteissa, joissa on käytetty kuorimattomia lautoja.

Naaraat munivat kuorelliseen tai osin kuorittuun puutavaraan kaarnan alle. Munista kuoriuduttuaan toukat lähtevät syöden nakertamaan syviä, leveitä ja jyrkkäreunaisia käytäviä puuhun. Käytävät kulkevat kuoren alla ja lopulta painuvat puun keskiosaan päin. Käytäviin jää toukkien jäljiltä hienojakoista purua. 

Kun toukat koteloitumisen jälkeen aikuistuvat, ne saattavat joko jäädä etsimään uutta sopivaa pesäpaikkaa saman puun sisältä tai tulla ulos puusta. Laji voi elää pitkäänkin samalla paikalla ja sitä on tavattu seinistä vielä yli neljäkymmentä vuotta rakentamisen jälkeen. Ulos tullessaan aikuinen kuoriainen jättää jälkeensä noin 10 mm kokoisen soikean reiän.

Papintappaja paljastuu usein toukkien syömisen aiheutuvan rapinan tai koloista ulos työntyvän puupurun perusteella tai viimeistään näköhavainnolla aikuisesta, arkailemattomasta kuoriaisesta. Laji on aktiivinen toukokuun loppupuolelta heinäkuun alkupuolelle asti.

Papintappaja aiheuttaa vahinkoa puurakenteille, mutta sen tuhot jäävät yleensä muiden puun tuholaisten kuten tupajumin ja kuolemankellon aiheuttamia vahinkoja vähäisemmiksi. Ota yhteyttä meihin, jotta voit varmistua siitä, mikä tuholainen on kyseessä ja mitä toimenpiteitä sen torjumiseksi on tarpeen tehdä!

Papintappaja torjunta ja hävitys

Meillä Tuholaistorjuntakeskuksessa on vuosien kokemus ja ammattitaito eri hyönteisten ja muiden tuholaisten torjunnasta. Ota meihin yhteyttä, niin autamme tunnistamaan tuholaisen ja tarvittaessa hoitamaan sen hävityksen luotettavasti. Papintappaja torjunta ja hävitys hoituu meiltä nopeasti ja tehokkaasti. Soita (020 762 2244), tai laita viestiä oheisella lomakkeella, niin kerromme mielellämme lisää.

Papintappaja torjunta ja hävitys Tuholaistorjuntakeskukselta
Tuholaistorjuntakeskus Oy