Tukkimiehentäi torjunta voi olla tarpeen niin metsätiloilla kuin uusissa puutaloissa. Me Tuholaistorjuntakeskuksessa hoidamme tarvittaessa torjunnan tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin kerromme lisää!

Tukkimiehentäi

Tukkimiehentäi on kärsäkkäisiin kuuluva kovakuoriainen, joka on Suomessa erittäin yleinen ja aiheuttaa tuhoja esimerkiksi metsätaloudelle.

Aikuinen kuoriainen on 8–14 mm pituinen ja sillä on pitkä kärsä, jonka päässä on pienet tuntosarvet. Väriltään tukkimiehentäi on melkein musta, mutta peitinsiivissä on pieniä kellertäviä läikkiä. 

Tuholainen elelee etenkin havumetsissä, hakkuualueilla ja myös puutavaran käsittely- ja saha-alueilla. Se parveilee kevätkesällä ja voi tällöin löytää tiensä myös uusiin puu- ja hirsirakennuksiin. Vastarakennetuista puutaloista ja -mökeistä niitä voikin joskus löytää sankoin joukoin.

Tukkimiehentäi syö puuntaimien kuorta ja sen alla olevaa nilaa. Se syö pääasiassa 1–3-vuotiaita männyn ja kuusen taimia, mutta myös muut puuvartiset kasvit kuten rauduskoivu ja varpukasvit kelpaavat tarvittaessa. Nakerrettuihin taimiin tulee kuorettomia laikkuja, niiden veden ja ravinteiden saanti heikkenee, kasvu heikkenee ja mitä pienempi taimi, sitä todennäköisemmin se kuolee. Tukkimiehentäit voivat vioittaa jopa 80 prosenttia männyntaimista, joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla. Nakerretuista taimista jopa 50–60 prosenttia kuolee.

Monista muista puun tuholaisista poiketen vahinkoa taimille aiheuttavat aikuiset kuoriaiset eivätkä toukat. Tukkimiehentäi munii tuoreiden havupuunkantojen juuriin ja kuorikasoihin. Toukat elävät kantojen juurissa syöden niiden nilaa noin 2–5 vuoden ajan. Aikuisetkin elävät monta vuotta ja talvehtivat maahan kaivautuneina. 

Tukkimiehentäin nimi juontaa juurensa tuholaisen tapaan tarrautua voimakkaasti kiinni vaatteisiin etenkin tuoreilla hakkuutyömailla. Lajina tämä tuholainen ei ole kuitenkaan mitään sukua täille. 

Lue lisää tukkimiehentäistä.

Tukkimiehentäi torjunta

Tärkein keino ehkäistä tukkimiehentäin aiheuttamat vahingot puille ja metsätaloudelle on tehdä ennakkotorjuntaa. Taimet käsitellään ennen istutusta torjunta-aineella ja istutetaan ne kivennäismaapintaiseen muokattuun maahan.

Kaikkein altteimpia taimet ovat tukkimiehentäin syönnille hakkuun jälkeisenä keväänä tai kesänä, jolloin tuore pihkan tuoksu houkuttelee tuholaiset syömään ja lisääntymään. Myöhemmin koteloista kuoriutuneet aikuiset iskevät jälleen samoihin taimiin. 

Ota yhteyttä, jos tukkimiehentäi torjunta mietityttää tai jos tuholaiset ovat vallanneet esimerkiksi uuden puurakennuksesi. Vastaamme kysymyksiisi ja hoidamme tarvittaessa torjunnan ammattitaitoisesti, nopeasti ja tehokkaasti! 

Tutustu myös muihin puun tuholaisiin ja niiden torjuntaan.

Tukkimiehentäi torjunta ja hävitys - Tuholaistorjuntakeskus
Tuholaistorjuntakeskus Oy