Torakan torjunta ammattitaidolla Tuholaistorjuntakeskuksesta! Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella.

Torakat

Torakan torjunta

Torakka on ikivanha hyönteisryhmä, joita on esiintynyt jo 300 miljoonaa vuotta sitten. Torakoita tunnetaan nykyään noin 3500 lajia. Tunnetuimpia niistä ovat Russakka eli saksantorakka, Ranskantorakka eli tv-torakka, Metsätorakka, Amerikantorakka ja Lapintorakka. Suomessa luonnonvaraisina esiintyy lapintorakka ja metsätorakka sekä rakennuksissa ja kaatopaikoilla russakka. Muutamia muitakin lajeja tavataan luonnossa satunnaisesti.

Russakka eli Saksantorakka

Russakka eli saksantorakka  (Blattella germanica, Lue lisää Wikipediasta) on väriltään ruskea. Russakkan kuori on suhteellisen läpinäkyvä. Jaloissa olevien tartuntapintojen avulla se pystyy helposti kiipeämään. Russakkan selässä on kaksi tummanruskeaa pitkittäisjuovaa. Russakka on noin 14 mm pitkä ja sen siivet ovat ruumiin mittaiset.

Russakka viihtyy kosteissa, korkeissa lämpötiloissa ja lämmitetyissä tiloissa. Se on valonarka ja se viihtyy pimeässä. Ruuaksi sille käy melkein mikä vain, mutta sen herkkua ovat aromikkaat ruoat kuten pitsat ja aromikas liha. Russakka on erittäin nopeasti liikkuva hyönteinen ja siksi yksi pahimpia saastuttajia keittiöissä. Jos russakka olisi ihmisen kokoinen, sen nopeus olisi 180 kilometriä tunnissa.

Amerikantorakka nymfin kehitysasteessa

Amerikantorakka (Amerikantorakka Wikipediassa) on kiiltävän punaruskea. Se on noin 30 -45 mm pitkä. Amerikantorakka pyrkii rakennusten sisällä putkihormistoihin, kellareihin ja muihin kosteisiin paikoihin sekä viemäreihin. Ruuaksi sille käy melkein mikä vain.

Lapintorakka elää karikkeessa, sammalikossa ja metsänreunojen matalassa kasvillisuudessa. Aikuisena se on kooltaan 7-11mm. Ne liikkuvat lähinnä öisin ja hakeutuvat valonlähteiden luokse joskus öisin. Sen keskiruumis on tummanruskea ja sillä on pitkät tuntosarvet ja piikikkäät raajat.

Ranskantorakka eli tv-torakka viihtyy kuivemmissa paikoissa kuin saksantorakka.

Haitat

Torakka aiheuttaa merkittävän hygieniariskin. Esimerkiksi russakka eli saksantorakka ulostaa syödessään ja pilaa elintarvikkeet syömäkelvottomiksi. Torakat voivat myös levittää tauteja, kuten salmonellaa.

Torakan torjunta

Torakoiden torjunta on hankalaa, koska ne ovat nopeita lisääntymään ja ne saattavat oleilla kaukana ravintolähteistä, esimerkiksi kellareissa ja talon rakenteissa.

Erittäin tärkeää on tarkistaa matkatavarat reissulta palatessa ja lämpökäsitellä ne esimerkiksi saunassa tarvittaessa. Torakka voi tulla kotiisi myös vaatteidesi mukana, esimerkiksi housun lahkeessa. Erityisen huolellisesti matkalta tuodut elintarvikepakkaukset pitäisi tarkistaa ja saastuneet elintarvikkeet hävittää.

Torakan torjunta on hyvä aloittaa heti ensihavainnosta, sillä torakka leviää erittäin nopeasti rakenteita pitkin ja ihmisten tavaroiden mukana. Torjuttaessa on huomioitava, että torakat syövät myös toisiaan. Torakan torjunta on vaativaa ja aikaa vievää toimintaa, ja se pitäisi aina teettää ammattilaisella.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen ja pyydä meiltä ilmainen kartoitus!

Tutustu myös muiden hyönteisten torjuntaan ja tunnistamiseen.