Epäiletkö, että tiloissasi lymyilee leipäkuoriainen? Leipäkuoriainen torjunta ja hävitys kuten muidenkin tuholaisten hävitys hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen kautta ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin autamme lajin tunnistuksessa ja hoidamme tarvittaessa torjunnan ripeästi.

Leipäkuoriainen

Leipäkuoriainen (Stegobium paniceum) on aikuisena 3 mm pituinen, tiheäkarvainen pieni kuoriainen, joka on väriltään ruosteenruskea. Leipäkuoriaisen toukka on vaalea, pitkä ja käyrä. Leipäkuoriainen aiheuttaa tuhoa etenkin leipomoissa ja maustevarastoissa.

Aikuinen kuoriainen pystyy lentämään ja valo houkuttelee sitä usein luokseen. Leipäkuoriaisia voikin nähdä parveilemassa huoneessa, missä ne hakeutuvat ikkunoille. Kuoriaisen ruumis on kaksiosainen ja muodoltaan ovaali. Ylhäältä katsottuna sen pää jää kuitenkin piiloon.

Mistä leipäkuoriaisen löytää

Leipäkuoriainen on varastoitujen tuotteiden tuholainen. Se viihtyy etenkin lämpimillä leveysasteilla, mutta kulkeutuu Suomeen esimerkiksi mausteiden ja rohdosten mukana. Leipäkuoriainen tarvitsee riittävän lämmintä (+ 17 c) ilmaa kehittyäkseen eikä viihdy kuivassa keskuslämmitysilmassa.

Luonnossa leipäkuoriainen elää esimerkiksi käävissä. Tuotteista se suosii leipää, keksejä, makaroneja, mausteita ja rohdoksia, joihin kuoriaisen toukka kaivaa käytäviä. Kun toukka on kehittynyt täysikasvuiseksi aikuiseksi, kuoriutuu se ulos tuotteesta nuppineulanpään kokoisen, pyöreän reiän kautta. Menetelmä on sama, millä tupajumi kuoriutuu ulos puusta.

Leipäkuoriaisen jättämiä reikiä voikin nähdä esimerkiksi vanhoissa tapeteissa ja kirjojen kansissa, joiden liimana käytettyä liisteriä toukat ovat syöneet. Toisin kuin tupajumin jättämät jäljet, leipäkuoriaisen jäljet eivät ulotu puuhun asti.

Tutustu myös muihin elintarviketuholaisiin kuten riisihäröön, hinkalokuoriaiseen, riesakuoriaiseen ja jyväkärsäkkääseen. Lue lisää leipäkuoriaisesta Wikipedian artikkelista.

Leipäkuoriainen torjunta ja hävitys

Tuottaako leipäkuoriainen sinulle harmia? Ota Tuholaistorjuntakeskukseen yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin vastaamme mielellään kysymyksiisi ja kerromme lisää. Leipäkuoriainen torjunta ja hävitys hoituu meiltä tehokkaasti ja ammattimaisesti. 

Epäiletkö, että kyseessä on joku muu hyönteinen? Lue myös muiden hyönteisten torjunnasta.

leipäkuoriainen torjunta