Epäiletkö, että tiloissasi lymyilee jyväkärsäkäs? Ota yhteyttä meihin oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin tunnistamme tuholaisen ja hoidamme sen torjunnan ja hävityksen tehokkaasti ja nopeasti.

Jyväkärsäkäs

Jyväkärsäkäs on kovakuoriainen, joka on aikuisena väriltään yleensä punertavan ruskea ja pituudeltaan keskimäärin 3–4 mm, enintään 5 mm. Päässä kuoriaisella on pilkullisia kuvioita. Kärsänsä päässä tällä tuholaisella on purevat suuosat. Ulkonäöltään aikuinen jyväkärsäkäs muistuttaa riisikärsäkästä, joiden siivissä ei kuitenkaan ole täpliä. Jyväkärsäkkään toukat ovat väriltään vaaleita, mutta niillä on tumma pää. Toukat tunnistaa helposti niiden kyttyrämäisestä selästä – jalkoja niillä ei ole.

Jyväkärsäkästä esiintyy Suomessa etenkin etelärannikon viljavarastoissa. Se tekee tuhojaan viljaan ja voi saastuttaa viljaeriä laajamittaisesti ollen yksi pahimpia viljan tuholaisia. Koska kärsäkäs ei pysty lentämään, se suosii varastoitua viljaa pelloilla kasvavan viljan sijaan. Kärsäkkäät saastuttavat etenkin vehnää ja ruista mutta syövät myös kauraa, ohraa, tattaria, riisiä ja maissia.

Jyväkärsäkäsnaaraat kovertavat reiän viljan jyvään ja laskevat sinne munat. Toukat saavat ravintonsa jyvästä, jonka ne syövät ontoksi. Toukka kasvaa aikuiseksi noin viidessä kuukaudessa.

Mistä tiedän, että tiloissani on jyväkärsäkäs?

Koska jyväkärsäkkään toukat piileskelevät viljan jyvien sisällä, voi niitä olla vaikea havaita. Kärsäkkään olemassaolon paljastaa yleensä näköhavainto aikuisista kuoriaisista tai niiden tekemistä rei’istä viljan jyvissä. Jos aikuista kuoriaista häiritsee, se leikkii yleensä kuollutta.

Ota meihin yhteyttä, jos epäilet, että tiloissasi lymyää kuoriainen. Autamme tunnistamaan lajin ja hoidamme sen torjunnan tehokkaasti. Tutustu myös muihin viljan ja kuivatarvikkeiden tuholaisiin kuten riisihäröön, hinkalokuoriaiseen ja riesakuoriaiseen. Lue lisää jyväkärsäkkäästä Wikipedian artikkelista.

Jyväkärsäkkään torjunta ja hävitys

jyväkärsäkäs - torjunta ja hävitys

Tuottaako jyväkärsäkäs sinulle harmia? Ota Tuholaistorjuntakeskukseen yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244). Jyväkärsäkkään torjunta ja hävitys hoituu meiltä tehokkaasti ja ammattimaisesti. 

Epäiletkö, että kyseessä on joku muu hyönteinen? Lue myös muiden elintarviketuholaisten ja muiden hyönteisten torjunnasta.