Eroon sokeritoukista – sokeritoukkien hävittäminen tehokkaasti

Haluatko tietää, miten päästä eroon sokeritoukista? Jatka lukemista, niin kerromme, mitä kotikonsteja voit hyödyntää ja milloin on syytä turvautua ammattilaistorjujaan.

Sokeritoukka

Sokeritoukka on pieni, varsin nopealiikkeinen hopeanharmaa hyönteinen. Sillä on pitkät tuntosarvet, kuusi jalkaa ja kolme pitkää harjasta häntäpäässä. Kooltaan toukka on noin 7–12 mm. Sokeritoukka on yleisimpiä Suomen sisätiloissa esiintyviä hyönteisiä.

Nimensä mukaisesti sokeritoukille kelpaa ravinnoksi sokeri, mutta varsin laajalti myös kaikki muu mahdollinen tärkkelystä, sokeria, selluloosaa tai proteiineja sisältävä elintarvike, materiaali tai esimerkiksi hyönteisten jäänteet. Se pärjää pienilläkin pinnoille jääneillä ruokamurusilla, läiskeillä ja pölyllä. Viemäreissä se syö hiuksia, karvaa, ihosolukkoa ja likaa. Sokeritoukat voivat tuhota myös kirjoja, papereita, tekstiileitä ja muita tärkkelyspitoisia materiaaleja, jotka ovat pitkään paikallaan (esim. museoissa ja arkistoissa). Runsas sokeritoukkien määrä voi olla merkki myös kosteusvauriosta, sillä toukille kelpaa ruoaksi myös homesienten rihmasto ja itiöt. Sokeritoukka on myös sitkeä – se voi selvitä jopa vuoden ilman ravintoa.

Sokeritoukka on liikekannalla etenkin hämärän ja pimeän aikaan, jolloin se etsii ravintoa. Paljastuessaan sokeritoukka vipeltää nopeasti piiloon. Se asustelee hyväksi havaitsemissaan raoissa ja esimerkiksi putkistoissa tai muissa kosteissa tiloissa. Monesti siihen voikin törmätä kylpyhuoneen lattialla tai keittiössä. Yhtä hyvin sokeritoukan voi löytää myös asunnon muista huoneista ja vaikkapa kaapeista tai jauhopaketistakin.

Mistä sokeritoukat tulee?

Sokeritoukat tulevat mielellään sisätiloihin lämmön, suojan, ravinnon ja sopivien olosuhteiden perässä. Ne pääsevät sisälle rakennuksessa olevien rakojen kautta ja kosteiden tilojen läpivientien kautta. 

Nämä tuholaiset voivat kulkeutua sisätiloihin myös esimerkiksi pahvilaatikoiden, huonekalujen, puutavaran, seinäpaperien tai muiden vastaavanlaisten esineiden mukana. Vaikka esineet pyrkisi tarkastamaan ennen kotiin tuomista, voi niiden raoissa piillä sokeritoukan munia tai poikasia, jotka eivät helposti pienestä koostaan johtuen erotu. Uusissa rakennuksissa sokeritoukkia voi houkutella kosteus, joka syntyy esimerkiksi vastavaletuista betonirakenteista tai tuoreista puurakenteista.

Eroon sokeritoukista - sokeritoukan torjunta ja hävitys Tuholaistorjuntakeskuksesta

Eroon sokeritoukista

Haluatko eroon sokeritoukista? Sokeritoukat ovat harvemmin erityisen vaarallisia, mutta iljettäviä vieraita ne kyllä ovat. Niitä voit löytää esim. kaurapuurostasi aamulla. Ne voivat myös tuhota esimerkiksi paperimateriaaleja ja saastuttavat elintarvikkeet, joihin pääsevät käsiksi. Koska ne liikuskelevat mm. viemäreissä, voivat ne levittää bakteereja ja epäpuhtauksia siirtyessään viemäreistä keittiötasoille tai astioihin. Myös sairaaloissa sokeritoukat saattavat levittää tauteja.

Sokeritoukat ovat sitkeitä ja voivat piileskellä rakenteissa useita vuosia. Yksi toukka voi elää jopa 5–6 vuotta. Kaikkiruokaisina ne löytävät helposti syötävää ja toisaalta pärjäävät tarvittaessa ravinnotta jopa vuoden. Suurina määrinä sokeritoukkien kuorien jäänteet voivat aiheuttaa allergiaa sekä houkutella paikalle muita tuholaisia kuten ihrakuoriaisia.

Sokeritoukkien lisääntymistä voi pyrkiä ehkäisemään huolehtimalla siitä, että olosuhteet eivät ole niille liian edulliset:

  • Kosteus ja lämpötila: sokeritoukka ei pysty lisääntymään jos lämpötila on alle 0 c tai yli 44,5 c ja ilmankosteus alle 60 %.
  • Huolehdi tuholaistorjujan tilaamisesta ajoissa, jottei yrityksesi tai perheesi levitä sokeritoukkia muihin kiinteistöihin tai muiden kotiin.

Edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta sokeritoukat voivat viihtyä missä vain kodissasi. Yleensä ne viihtyvät huoneissa, joissa on vesipisteitä kuten esim. keittiössä, kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa. Ne majailevat esim. keittiön kaappien alla tai parketti- ja laminaattilattioiden alla, ja tämän vuoksi kotikonstein onkin vaikeaa päästä eroon sokeritoukista. Niitä voi löytyä kaikista koloista, väleistä ja pienemmistä rei’istä.

Myös kuluttajille on saatavilla erilaisia sokeritoukkien ja muiden hyönteisten torjuntaan tarkoitettuja suihkeita. Ammattilaistorjujat pystyvät kuitenkin hyödyntämään ammattikäyttöön tarkoitettuja torjuntasumutteita ja vuosien mittaan kertynyttä kokemusta sokeritoukan elintavoista. Meillä on keinot paljastaa sokeritoukkien kulkureitit, jolloin osaamme kohdistaa torjunnan oikeisiin paikkoihin.

Pystymme tunnistamaan sokeritoukan lajin, jolloin tiedämme sen suosimat olinpaikat ja sille parhaiten soveltuvat torjuntakeinot. Teemme torjunnan aina kaksi kertaa, jolloin sokeritoukkien kaikki kehitysvaiheet saadaan hävitettyä tehokkaasti.

Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin kerromme mielellämme lisää ja annamme tarjouksen. Pääset eroon sokeritoukista nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti. Lue myös lisää sokeritoukkien torjunnasta ja hävityksestä.