Sokeritoukan hävitys ja torjunta meiltä Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla! Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244) ja annamme sinulle tarjouksen. Sokeritoukka hävitys ja sokeritoukka torjunta – kauttamme nopeasti ja tehokkaasti. Meillä on Suomen nopein toimitusaika, tulemme paikalle pikaisesti palvelun tilaamisen jälkeen!

Sokeritoukka

sokeritoukan hävitys ja torjunta - sokeritoukka hävitys

Sokeritoukka on pieni, vikkelä ja väriltään hopeanharmaa ja kasvaa 0,7-1,2 cm pituiseksi.  Toukka on pitkulainen (kuvataan usein torpedon muotoiseksi) ja sillä on pitkät tuntosarvet. Sokeritoukan päässä on kolme pitkää harjasta. Sillä ei ole siipiä. Sokeritoukka voi elää jopa 5–6-vuotiaaksi. Sokeritoukka on levinnyt ympäri maailmaa. Niitä löytyy niin Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Australiasta, Tyynen valtameren saarilta, Japanista kuin muistakn osista Aasiaa. Sokeritoukka on siis aikamoinen kosmopoliitti.

Ulkomailla sokeritoukka elää luonnossa lämpimässä ulkoilmassa mm. lintujen ja nisäkkäiden pesissä sekä muurhaiskeoissa ja kivien, kaarnan ja lehtijätteen alla. Sokeritoukat voivat siirtyä koteihin joko omatoimisesti kesäisin kuivan kauden alkaessa, mutta niitä saatetaan siirtää sisään myös mikäli niiden munia, tai toukkia itsessään tuodaan sisään pahvilaatikoiden, huonekalujen, puutavaran, tapettien tai muiden vastaavien tavaroiden mukana.  Myös uusien rakennuksien seinistä haihtuva kosteus voi houkutella sokeritoukkia. Suomessa yöt ovat kuitenkin niin kylmiä, että sokeritoukka ei pysty lisääntymään ulkona tai ulkotiloissa. Lue lisää, niin kerromme miten sokeritoukka torjunta kannattaa hoitaa!

Sokeritoukkaa löytyy kodeista erityisesti märkätiloista kuten vessoista ja kylpyhuoneista. Se pääsee sisään kosteiden tilojen läpivientien kautta. Joskus sokeritoukkaa löytyy myös esimerkiksi makuuhuoneista ja vaatekaapeistakin. Sokeritoukka syö monia elintarvikkeita kuten tärkkelystä, sokeria, proteiineja ja selluloosaa. Sokeritoukka saattaa levittää myös tauteja esimerkiksi sairaaloissa. Sokeritoukka viihtyy kosteassa ja pimeässä mutta sitä havaitaan hyvin erilaisissa paikoissa. Lue lisää sokeritoukasta Wikipediassa.

Sisätiloissa esiintyvistä hyönteisistä on sokeritoukka yksi tavallisimmista. Suomessa niitä on kaksi eri lajia, tavallinen sokeritoukka ja sitä isokokoisempi Ctenolepisma longicaudata (paperitoukka), josta on tullut yleisempi viime vuosina. Sokeritoukan laji vaikuttaa sen olinpaikkaan ja torjuntatapaan. Tietty torjuntatapa toimii paremmin tietynlaiselle sokeritoukalle.

Sokeritoukan ennaltaehkäisemiseksi säännöllinen siivous on tärkeää, sillä sokeritoukka käyttää ravinnokseen esimerkiksi roiskuneita ruokajäämiä. Sokeritoukille kuitenkin riittää hyvinkin pieni määrä ruokapölyä ja ne syövät myös muita materiaaleja kuten viemäreissä hiuksia, ihosolukkoa ja likaa. Tarkinkaan siivous ei siis takaa sitä, etteivätkö sokeritoukat löytäisi luoksesi. Oletko havainnut kotonasi tuholaisia?

Mistä tiedät, että kotonasi on sokeritoukkia

Monesti se henkilö, joka menee ensimmäisenä aamulla kylpyhuoneeseen tai tulee ensimmäisenä töistä kotiin pimeän aikaan, törmää sokeritoukkaan. Sokeritoukka on hyvä piiloutumaan havaitessaan ihmisen lähestyvän ja ryömii heti piiloon, kun ihminen tulee huoneeseen. Sokeritoukkia voi havaita myös niiden jättämien jälkien perusteella. Esimerkiksi synteettisisistä kankaista tehdyissä vaatteissa, vanhassa paperissa tai tapetissa voi olla keltaisia jätöksiä tai niitä saattaa löytää pesimästä kuivaruoan seasta.

Lisäksi sokeritoukkia ja uunitoukkia voi houkutella paljastumaan niille tarkoitetuilla feromoni liima-ansoilla. Feromoni liima-ansat toimivat tehokkaasti sokeritoukkien indikaattorina. Niillä ei kuitenkaan pääse tehokkaasti eroon sokeritoukista kokonaan. Liimalevyjä on useita eri kokoja ja niissä käytetään erilaisia feromoneja riippuen hyönteisestä.

 

Sokeritoukan hävitys ja torjunta ammattitaidolla

Sokeritoukan hävitys tehdään levittämällä pitkävaikutteinen ammattitorjunta-aine ohuena sumuna sokeritoukan piilopaikkoihin tai niiden lähelle. Nämä ovat paikkoja, joissa sokeritoukka voi rauhassa oleskella ja lisääntyä. Myös kevyt siivous kannattaa tehdä ennen sokeritoukkien torjuntaa.

Sokeritoukan torjunta ja hävitys hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen toimesta ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin kerromme lisää esimerkiksi sokeritoukan torjuntaruiskutuksen varoajoista!

Lue myös muiden hyönteisten torjunnasta ja hävittämisestä, sekä niiden tunnistamisesta.

Sokeritoukka hävitys ja torjunta kotikonstein

Sokeritoukasta voi yrittää hankkiutua eroon myös kotikonstein, mutta netissä mainostettujen kotikonstien keinoista ei yleensä ole apua. Ammattilaisten suorittaman torjunnan aikana siitä voi olla jopa haittaa. Yksi tapa on hallinnoida tilan kosteutta, mutta se ei usein ole helposti mahdollista. Muita kotikonsteja, joita netissä suositellaan, mutta jotka eivät käytännössä toimi, ovat:

  • Setripuuöljyn käyttäminen karkottimena monesti mainitaan nettisivuistoilla. Sokeritoukat eivät pidä siitä, ja sen pitäisi karkottaa niitä. Öljyä levitetään saastuneille alueille, 
  • Samoin kuin setripuuöljy, sokeritoukat eivät pidä kanelin hajusta. Netissä suositellaan usein laittamaan kaneliöljyä tai kanelitikkuja alueille, joissa epäilet sokeritoukkia olevan. Tästäkään ei kuitenkaan ole hyötyä.
  • Myös sitrushedelmät kuten appelsiinin ja sitruunan kuoren väitetään auttavan sokeritoukka hävitys toimenpiteissä. Jos käytät kuorta, sitä pitää vaihtaa todella usein. Jossain suositellaan myös suihkuttamaan sitruunamehua saastuneelle alueelle.
  • Myös kuivatun neilikan väitetään karkottavan sokeritoukkia saastuneelle alueelle levitettynä.
  • Netin mukaan, suolaakin voi käyttää sokeritoukista eroon pääsemiseksi. Toisin kuin muut listatut aineet, sokeritoukat syövät suolaa, mutta väitetysti se kuivattaa ne ja tappaa ne nestehukkaan. Suola myös kuivattaa kosteita alueita ja vähentää siten sokeritoukkien määrää.

Käytännössä kuitenkin kaikki nämä kotikonstit aiheuttavat enemmän sotkua kotiin kuin hyötyä sokeritoukkien torjuntaan.

Pitkäaikaisempia keinoja pitää sokeritoukat loitolla on säännöllinen kevyt siivoaminen ja säännöllinen tasojen, hellan ja allaskaapin pölynimurointi ja kostealla pyyhkiminen. Lisäksi kannattaa säilyttää kuivaruoat kuten pasta, riisi ja murot ilmatiiviissä pakkauksissa, johon sokeritoukat ja muut hyönteiset eivät pääse sisään.

Laajimpana vaihtoehtona on korjata tilat siten, että kosteita paikkoja ei pääse syntymään. Sitä voi edesauttaa esimerkiksi parantamalla kylpyhuoneen ilmanvaihtoa tai tuulettamalla säännöllisesti sekä hankkimalla ilmankuivattimen. Kaikille rakennuksille on tärkeätä, että talon ”jalat” pysyvät kuivina. Esim. Näiden pitää olla kunnossa: perustukset ja alatilan ja ryömintätilan eristykset, antura, perusmuuri, patolevy, vesieristykset, räystäskourut, juoksuputket, sadevesikaivot ja -putket. Salaojat pitää olla alempana kuin antura ja perusmuuri / sokkeli. Perusmuurin lähellä kuuluu olla hyvin vettä läpäisevää kiviainesta kuten esim. salaojahiekkaa tai tarkoitukseen sopivaa sepeliä ilman nolla-ainesta. Salaojat kuuluu tarkastaa ja tarvittaessa huudella eli ”spoolata” riittävän usein, koska niiden toimimattomuus vahingoittaa perustuksia ja rakennusta pitkässä juoksussa. Samoin kosteiden tilojen vesieristysten puutteet tai virheet voivat aiheuttaa kosteutta rakenteisiin. Ilmanvaihdon toimimattomuus voi myös vahingoittaa rakennusta pitkässä juoksussa. Ilmanvaihdon pitäisi vaihtaa ilma kerran kahdessa tunnissa, jolloin ei pääse kertymään ilmaan liikaa kosteutta. Rakennus voi parhaiten, jos sekä lämmityksestä että kosteuden poistosta pidetään hyvää huolta joko painovoimaisesti tai esim. lämmöntalteenottokoneen eli LTO:n avulla. Vaikka nämä kaikki em. asiat olisivat kunnossa, niin silti rakennuksissa voi viihtyä sekä sokeritoukat, uunitoukat ja paperitoukat. Sokeritoukkien löytyminen rakennuksessa tai esim. kodissasi hyvin harvoin liittyy kosteusvaurioihin. Yli 95 prosenttia torjuntakohteistamme, missä teemme sokeritoukkien torjuntaa ei havaita mitään, mikä viittaisi kosteusvaurioihin tai em. puutteisiin. Pyydettäessa annamme suositukset tai ns. ”toisen mielipiteen” eli aina kannattaa kuunnella ns. ”Second Opinion”, siitä mitä kannattaisi tehdä. 

Sokeritoukan hävitys ja torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta

Jos et onnistu hävittämisessä kotikonstein, Sokeritoukan torjunta ja hävitys hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen toimesta ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Lue lisää

 

sokeritoukan torjunta ja sokeritoukka hävitys

Sokeritoukka