Paperitoukka torjunta hoituu meiltä Tuholaistorjuntakeskuksessa kokemuksella ja ammattitaidolla. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin annamme sinulle tarjouksen. Pääset paperitoukista eroon luotettavasti ja tehokkaasti.
Paperitoukka
Paperitoukka on toukkasukahäntäisiin kuuluva hyönteinen, joka on sukulaistaan sokeritoukkaa harvinaisempi mutta selvästi yleistynyt Suomessa 2010-luvun lopulta lähtien. Paperitoukka on alunperin Etelä-Afrikassa 1905 tavattu laji, joka on sittemmin levinnyt ympäri maailman. Hiljattaisesta yleistymisestä johtuen se sai suomenkielisen nimensä vasta vuonna 2019.
Helsingissä on paperitoukkia nykyään merkittävä määrä.
Paperitoukka vai sokeritoukka
Paperitoukka (Ctenolepisma longicaudatum) on sokeritoukkaa suurempi, noin 10-18 mm pituinen otus. Se on myös hieman sokeritoukkaa karvaisempi ja sillä on pidemmät tuntosarvet ja perälisäkkeet. Selkäpuoleltaan paperitoukka on tummemman harmaa ja vähemmän kiiltävä kuin hopeanhohtoinen sokeritoukka. Paperitoukan peräpää on leveä ja pyöreähkö, sokeritoukalla puolestaan kapea, pitkänmallinen ja kolmiomainen.

Paperitoukka – vatsapuoli vaalea hopeanvärinen
Ulkonäön lisäksi erottava tekijä on se, että paperitoukka liikuskelee ja pesii laajemmin kaikkialla sisätiloissa, kun sokeritoukka viihtyy ennen kaikkea kosteissa tiloissa. Paperitoukan voikin kohdata myös esimerkiksi varastossa. Sen voi kuitenkin sokeritoukan tapaan löytää myös kylpyhuonetiloista, ja tällöin kuivatkaan tilat eivät karkota sitä pois.
Molemmat toukat pesivät mielellään laattojen alla ja putkistojen läheisyydessä. Parhaiten ne viihtyvät lämpimissä kohdissa, joissa ilmankosteus on koholla. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi rakennusten raot, listojen ja lattiapintojen alapuoli sekä kaappien ja penkkien takaosat. Paperitoukka pärjää pitkään sopivassa pesäpaikassa – jopa ilman ruokaakin.
Paperitoukka käyttää nimensä mukaisesti ravintonaan etenkin selluloosaa kuten kotien kirjoja ja varastojen pahvilaatikoita. Se voi kuitenkin sokeritoukan tapaan syödä monia muitakin aineita kuten ruoantähteitä, kuolleita hyönteisiä ja kuivaa kasviainesta.
Sekä sokeritoukkaa että paperitoukkaa tapaa runsain määrin Suomessa, niin pääkaupunkiseudulla kuin muilla alueilla.
Paperitoukka torjunta
Paperitoukka on monelle ikävä vieras, joka voi myös tuhota omaisuutta, jos kannan antaa runsastua rauhassa. Erityisen vahingollisia toukat voivat olla kirjastoissa, museoissa ja arkistoissa. Toukat voivat myös tuoda hygieniahaittaa kulkiessaan eri pinnoilla. Jos toukista haluaa eroon, kannattaa kääntyä ammattitorjujan puoleen ja mieluiten viivyttelemättä.
Toukat siirtyvät tehokkaasti sisätilasta toiseen tavaroiden mukana, rakennuksen pienienkin rakojen ja läpivientien kautta tai vaikkapa asukkaan kenkien tai vaatteiden mukana. Kotikonstit harvoin auttavat pysyvässä paperitoukkien torjunnassa. Ennaltaehkäisyyn voi panostaa huolehtimalla säännöllisestä siivouksesta muun muassa lattioiden, hellanseudun, keittiötasojen, allaskaapin ja viemärien suhteen. Näin voidaan minimoida toukille tarjolla oleva ravinto. Huolellinen siivouskaan ei yleensä hävitä toukkia kokonaan, sillä niin sokeri- kuin paperitoukat pärjäävät minimaalisella ravinnolla. Emme suosittele keinoja kuten rakojen tiivistämistä, sillä se muuttuu nopeasti pohjattomaksi suoksi. Toukat mahtuvat asuntoon hyvinkin pienistä rei’istä, joita aina löytyy jostakin.
Meillä Tuholaistorjuntakeskuksessa on vuosien kokemus ja ammattitaito erilaisten tuholaisten torjumisesta ja hävittämisestä. Pystymme tunnistamaan tuholaisten sisääntuloreitit ja elintavat ja suuntaamaan torjuntatoimenpiteet kullekin lajille sopivasti. Käytämme ammattikäytössä sallittuja tehokkaita mutta ihmiselle vaarattomia torjuntakeinoja. Sokeri- ja paperitoukkien torjunnan teemme kaksi kertaa, jolloin saamme kaikki toukkien kehitysvaiheet tuhottua.
Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin vastaamme kysymyksiisi ja teemme torjunnan pikaisesti! Torjumme tuholaisia etenkin pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella.
Tutustu myös Helsingin Sanomien artikkeliin (tilaajille), jossa toimitusjohtajamme Salomo Rauthovi kertoo muun muassa, miten paperitoukkien ilmaantumista voidaan ennaltaehkäistä.
Lue lisää