Ullakkokärpänen (Pollenia rudis) on keskikokoinen, tukevarakenteinen kärpänen. Ullakkokärpäsen nimi tulee sen tavasta päätyä joukoittain sisään rakennuksiin viileinä vuodenaikoina. 

Ullakkokärpäset ovat hyvin yleisiä niin maalla kuin kaupungissakin. Ne muuttavat taloon syksyllä ilmojen kylmettyä ja voivat olla riesana myös varhaisella kevättalvella ilmojen hieman lämmettyä. Ullakkokärpäset eivät niinkään hae sisältä lämpöä vaan turvaa luonnossa olevilta tinteiltä ja muilta linnuilta. Siksi ne hakeutuvat mielellään talvehtimaan rakennusten suojiin. 

Ullakkokärpänen suosii nimensä mukaisesti etenkin viileitä ullakoita, mutta myös seinän raot sekä muut yläkertojen huoneet kelpaavat. Herkimmin ullakkokärpästen invaasiolle altistuu, jos asuu puurakenteisessa talossa, jota ympäröivät laajat, hyvin lannoitetut nurmikentät, pellot tai niityt.

 

Ullakkokärpänen ulkomuoto

Ullakkokärpästen ulkomuoto on monille raatokärpäsille tyypillinen, tukeva sukkulamainen ja lyhytjalkainen, päältä hieman litteä. Ullakkokärpäsen ruumiin pituus on noin 4,5–9 mm.

Ullakkokärpäsen perusväritys on musta. Pohjavärin päällä on harmaata, heikosti hopeista tai kellanruskeaa lyhyttä hieman kiharaa karvoitusta, joka yleensä ei peitä pohjaväriä. Takaruumis on kiiltävän musta (Pollenia amentaria) tai sitä peittää katselusuunnan mukaan vaihtuva harmaa kehnä.

Karvoituksen kattavuus vaihtelee sekä yksilöittäin ja iän myötä. Vastakuoriutuneilla yksilöillä karvoitus voi peittää pohjavärin, jolloin keskiruumis näyttää paljain silmin katsottuna vaaleanharmaalta tai -ruskealta. Talvehtineilla ja loppuun kuluneilla kevätyksilöillä vaaleita karvoja on usein jäljellä vain muutamia siellä täällä. Tutustu kuviin ullakkokärpäsistä.

 

Ullakkokärpäsen elinkaari ja elintavat

Ullakkokärpänen aikuistuu syksyllä, talvehtii talven yli, seuraavana kesänä yrittää munia ja sitten kuolee pois. Kylmässä ullakkokärpäset eivät liiku mihinkään, mutta kun aurinko alkaa lämmittää, ne tulevat piiloistaan kurkkaamaan, joko olisi kevät. Illan tullen ne palaavat koloihinsa.

Lisääntyäkseen ullakkokärpänen tarvitsee kastematoja. Se laskee munansa maahan tai eläinten ulosteisiin, missä ne viettävät talven. Maan lämpötilan noustessa keväällä munista tulee toukkia. Ne ovat kastematojen loisia ja käyttävät kastematoja ravinnokseen. Aikuiset ullakkokärpäset nauttivat ravinnokseen monen tyyppistä orgaanista ravintoa, kuten kasveja, kasvien mehuja, hedelmiä, sekä joitakin kukkia.

 

Ullakkokärpänen torjunta

Ullakkokärpänen talvehtii ullakoilla talven yli, jolloin syksyllä sisäänmuuttaneet kärpäset voivat jatkaa parveilemistä sisällä keväällä ilman hieman lämmettyä. 

Ullakkokärpäset valtaavat reviirejä lintujen tapaan. Jos niitä on yhtenä keväänä tai syksynä, niitä on yleensä tulevinakin. Vaaraton, mutta inhottava vuokralainen voi pesiytyä kotiisi pysyvästi. Myös kerrostaloasukas voi päästä ”kärpästen herraksi”.

Ullakkokärpäset kannattaa torjua ennen kuin niistä tulee pysyvä eli krooninen haitta. Ne voivat esiintyä erittäin runsaslukuisina, ja ovat tällöin vaikeasti torjuttavia ja tietysti asukkalle ikävä haitta. Pahimmassa tapauksessa ullakkokärpäset haittaavat niin paljon, että normaalista asumisesta ei tule enää mitään. 

Ullakkokärpästen raadot voivat houkutella paikalle myös esimerkiksi museokuoriaisen toukkia, jotka tulevat ja syövät kuolleet ullakkokärpäset pois. Museokuoriaiset ovat tuholaisia, jotka kuolleiden hyönteisten lisäksi voivat vahingoittaa tekstiilejä ja turkiksia syömällä niihin reikiä ja katkomalla karvoja. 

Tilaa ullakkokärpäsen torjunta ajoissa Tuholaistorjuntakeskuksesta joko soittamalla (puh. 020 762 2244) tai laittamalla viestiä oheisella lomakkeella. Hoidamme torjunnan ripeästi ja ammattitaitoisesti.

 

Ullakkokärpänen torjunta - Tuholaistorjuntakeskus Oy