Russakka eli saksantorakka on sisätilojen tuholainen, joka on sitkeä, nopea leviämään ja mahdoton hävittää kotikonstein.

Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin hoidamme torjunnan nopeasti, tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Pyydä tarjous!

 

Russakka eli saksantorakka

Russakka, toiselta nimeltään saksantorakka (Blattella germanica) on yleisin Suomessa esiintyvä torakka luonnossa elävien metsä- ja lapintorakan lisäksi. Suomessa russakoita tavataan asunnoissa, rakennuksissa ja kaatopaikoilla.

Väriltään russakka on ruskea ja melko läpikuultava. Yläselässä sillä on kaksi mustaa juovaa. Nuoret ja nymfivaiheen saksantorakat ovat väriltään tummempia, lähes mustia. Russakoilla on pitkän mallinen vartalo, vahvat jalat ja pitkät tuntosarvet. Kooltaan aikuinen russakka on noin 1,3–1,6 cm. Saksantorakoilla on siivet, mutta ne kuitenkin harvemmin lentävät ja sen sijaan juoksevat. Russakat ovat erittäin nopeita liikkumaan.

Russakka eli saksantorakka

Russakat eivät elä Suomessa luonnonvaraisena, vaan kulkeutuvat meille monesti matkatavaroiden mukana. Löydettyään suojaisan kodin rakennusten sisätiloista, ne lisääntyvät nopeasti ja ovat erittäin sitkeitä. Jos kerrostalon yhdessä asunnossa on torakoita, ne voivat helposti liikkua esimerkiksi vesijohtojen ja muiden rakenteiden kautta toisiinkin asuntoihin.

Saksantorakat ovat monia kansainvälisiä torakoita pienempiä ja voivat helposti piileskellä pienissä tiloissa ja rakosissa niin asuntojen rakenteissa kuin esimerkiksi huonekaluissa, laatikoissa, laukuissa tai muissa tavaroissa kuten vaikkapa lämpimien elektroniikkalaitteiden suojissa. Ne viihtyvät hyvin myös siellä, missä niille on tarjolla ruoantähteitä, vettä ja suojaa, esimerkiksi: jäteastioissa, keittiökaapeissa ja allaskaapeissa.

Russakka syö hyvin monipuolisesti paitsi ruoantähteitä, myös esim. kirjojen sidosaineita, saippuaa ja hammastahnaa.

Mitä haittaa russakoista on?

Saksantorakat aiheuttavat merkittävän hygieniariskin. Russakka ulostaa syödessään ja saastuttaa ruoan ja tasot, joilla se ruokailee. Se kantaa muun muassa ruokamyrkytystä ja suolistotulehduksia aiheuttavia bakteereja ja viruksia sekä allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa herkistyneille ihottumaa tai astmakohtauksia.

Russakat lisääntyvät nopeasti ja laskevat jopa 40 munaa kerrallaan. Tämän vuoksi torakkapopulaatioista voi nopeasti tulla suuri ongelma. Ne ovat myös sitkeitä pysymään hengissä ja nopeita liikkumaan.

Saksantorakan läsnäolon paljastaa usein joko näköhavainto itse torakasta tai sen pistemäisistä jätöksistä tai tahroista esim. keittiötasoilla, seinän nurkissa tai raoissa.

Tutustu myös muihin torakkalajeihin ja tilaa torjunta!

 

Russakan torjunta

Russakan torjuminen on hyvä aloittaa heti ensihavainnosta, jotta kannan lisääntyminen saadaan minimoitua. Näin pyritään myös ehkäisemään se, että torakat leviäisivät rakenteita tai tavaroita pitkin muihin asuntoihin tai rakennuksiin.

Saksantorakan torjunta on vaativaa ja aikaa vievää toimintaa, ja se pitäisi aina teettää ammattilaisella.

Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin kerromme lisää, annamme tarjouksen ja aloitamme tarvittaessa ammattitaitoisen torjunnan pikaisesti!

Lue lisää