Keittiökoisa (Plodia interpunctella), toiselta nimeltään intianjauhokoisa on nimensä mukaisesti keittiön tuholainen. Keittiökoisa torjunta luotettavasti ja ammattitaidolla on aiheellista, jotta voidaan välttyä mittavammilta aineellisilta ja taloudellisilta vahingoilta. Intianjauhokoisa on ikävä tuholainen leipomoissa ja suurtalouskeittiöissä sekä kotitalouksissa. Koisa kulkeutuu sisätiloihin elintarvikkeiden mukana ja jää helposti sitkeäksi ja nopeasti leviäväksi vieraaksi, jollei sitä hävitetä asianmukaisesti.

Ota meihin yhteyttä joko puhelimitse (020 762 2244) tai oheisella lomakkeella ja tilaa keittiökoisan torjunta ja hävittäminen tehokkaasti ja luotettavasti. Voit pyytää ilmaisen kartoituksen, jonka jälkeen hoidamme tarvittaessa hävittämisen ammattitaidolla ja nopeasti. 

Keittiökoisan torjuntaan kannattaa ryhtyä pikimmiten, jotta saadaan estettyä keittiökoisan leviäminen ja minimoitua tuhot elintarvikkeille. Keittiökoisa eli intianjauhokoisa voi nimittäin lisääntyä räjähdysmäisesti elintarvikevarastoissa, jolloin tuhotkin ovat nopeasti mittavat. Mitä laajemmalle alueelle toukat ovat ehtineet levitä, sitä vaikeampaa ja työläämpää torjunta on. Pahimmillaan keittiökoisasta eroon pääsy voi viedä jopa vuoden.

Keittiökoisa kulkeutuu koteihin, elintarvikevarastoihin, suurtalouskeittiöihin ja leipomoihin kuivien tuontielintarvikkeiden kuten kuivattujen hedelmien, manteleiden ja muiden pähkinöiden, makeistuotteiden ja rohtojen kautta. Sen toukat aiheuttavat hygieenistä haittaa likaamalla elintarvikkeet ulosteillaan.

 

Keittiökoisa eli intianjauhokoisa – ulkomuoto

Aikuinen keittiökoisa eli intianjauhokoisa on noin 20 mm pitkä. Sen siivet ovat tyviosasta vaaleat ja kärjistä ruskeat. Siipien kärkiväli on noin 20 mm. Keittiökoisan toukka on vaaleankeltainen ja pituudeltaan noin 15 mm.

Keittiökoisa voidaan sekoittaa myös jauhokoisaan, joka on niinikään keittiön tuholainen, mutta elää ennen kaikkea jauhoissa. Keittiökoisan toukka on jauhokoisan toukkaa hieman pienempi. Keittiökoisan selkäkarvojen tyvessä ei ole tummaa pistettä kuten jauhokoisalla on.

Kotona lenteleviä tuholaisperhosia voivat keittiökoisan ja jauhokoisan lisäksi olla vaatekoit. Tuholaistorjuntakeskus auttaa lajin tunnistamisessa sekä asianmukaisessa torjunnassa. Ota yhteyttä!

Keittiökoisa eli intianjauhokoisa parittelee - keittiökoisa torjunta Tuholaistorjuntakeskukselta

Intianjauhokoisa eli keittiökoisa (lähde: Wikipedia)

 

Keittiökoisan elintavat

Keittiökoisanaaras munii elintarvikkeisiin ja munista syntyy uusia toukkia noin kuukauden välein. Naaras voi munia kerralla jopa 400 munaa. Koisan toukat kehräävät valkeaa seittikudosta, johon myös kertyy niiden ulostetta. Kun toukka on täysikasvuinen, se lähtee vaeltamaan ja voi matkustaa kauaskin lähtöpaikastaan. Se koteloituu sopivaan koloon tai rakoon, esimerkiksi kaapin tai taulun taakse. 

Keittiökoisasta tekee sitkeän tuholaisen se, että se leviää niin laajalle ja voi piiloutua hyvin esimerkiksi keittiön kaappien, taulujen tai jalkalistojen taakse, josta perhosia ilmestyy yhä uudelleen ja uudelleen. Lue lisää keittiökoisan elintavoista Wikipediasta.

 

Keittiökoisan torjunta ja hävittäminen

Keittiökoisan eli intianjauhokoisan torjunta aloitetaan hävittämällä saastuneet elintarvikkeet. Lisäksi koko huone siivotaan perusteellisesti keskittyen paikkoihin, joissa keittiökoisaa tai jauhokoisaa tyypillisesti esiintyy. 

Keittiökoisan torjunta on tärkeää aloittaa ajoissa, sillä se voi elintarvikkeiden mukana levitä todella laajalle alueelle ja nopeasti

Suosittelemme käyttämään ammattilaista torjuntaruiskutuksen tekemiseen, jolloin intianjauhokoisan torjunta onnistuu varmasti! 

Ota meihin yhteyttä ja tilaa ilmainen kartoitus. Hoidamme keittiökoisan torjunnan ammattitaidolla nopeasti ja huomiota herättämättä.