Puutiainen eli punkki on yksi Suomen kammotuimpia hämähäkkieläimiä – ja syystä. Punkki iskeytyy kiinni ihmiseen tai eläimeen ja voi levittää kiinni päästyään lymen borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. Näissä sairauksissa aikainen havaitseminen ja hoito on tärkeää, jotta suuremmilta vahingoilta voidaan välttyä. Onkin tärkeää tunnistaa, milloin kyseessä on punkki, ehkäistä puremat ja hoitaa ne asianmukaisesti.

Puutiainen eli punkki

Punkki on noin 1–3,5 mm kokoinen, väriltään mustanruskea hämähäkkieläin, jolla on litteä ja pyöreänmallinen vartalo ja pienempi pää. Toukkavaiheessa punkilla on kuusi jalkaa, mutta aikuisella jalkoja on kahdeksan. Kaikki punkin kehitysasteet käyttävät ravinnokseen verta.

Mistä punkki tarttuu?

Puutiainen tunnetusti lymyilee heinikoissa, pensaikoissa, aluskasvillisuuden seassa ja puiden lehtien alapinnoilla. Se saattaa odotella sopivaa isäntää jopa kuukausia. Puutiaisia tavataan Suomessa runsaasti touko–kesäkuun ja elo–syyskuun aikana. Puutiaisaivokuumetta punkit aiheuttavat lähinnä tietyillä alueilla kuten Ahvenanmaalla ja Turun ulkosaaristossa, ja kyseisten alueiden asukkaille tarjotaan oletuksena rokotus puutiaisaivokuumetta vastaan. Punkkeja tavataan kuitenkin koko eteläisessä Suomessa aina Kemi–Joensuu linjalle asti.

Punkit eivät osaa lentää, vaan ne liikkuvat paikasta toiseen tiputtautumalla ja tarttumalla kiinni isäntänsä vaatetukseen tai ihoon. Kiipeilemällä punkki etsii ihmisestä tai eläimestä sopivan ruokailupaikan. Se suosii kehon kosteita ja lämpimiä kohtia: esimerkiksi ihmisellä ihotaipeita sekä karvaisia alueita, joissa iho on ohuempaa.

Yleisiä puutiaisen isäntäeläimiä ovat etenkin myyrät ja muut jyrsijät, joista borrelia-bakteeri tai puutiaisaivokuumetta aiheuttava TBE-virus yleensä tarttuukin punkkiin.

Miten punkin havaitsee?

Jos liikut punkkien elinalueilla, etenkin heinikoissa, on paras tapa ehkäistä punkin purema suojautua vaatteilla. Aina metsä- ja heinikkoreissujen jälkeen kannattaa katsoa keho huolellisesti läpi, jotta voi varmistua siitä, ettei punkkeja ole tarttunut mukaan matkaan. Myös esimerkiksi heinikoissa seikkailevat lemmikkikoirat voivat joutua punkin puremaksi. Tee siis myös ulkoileville eläimillesi säännöllisesti punkkitarkastus.

Viimeistään punkin pureman havaitsee siitä, jos se on päässyt tartuttamaan borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen, joka aiheuttaa oireita. Tässä tilanteessa tulee hakeutua pikaisesti lääkärille.

Lue lisää puutiaisesta Wikipedian artikkelissa.

Miten pääsen puutiaisista eroon?

Jos epäilet, että asunnossasi tai asumuksesi lähistöllä on paljon punkkeja, voit ottaa meihin yhteyttä, niin selvitämme, mistä tämä voisi johtua. Teemme seuraavat toimet:

  1. Autamme selvittämään, mitkä asiat tontillasi houkuttelevat punkkeja viihtymään
    • esimerkiksi tontilla vilistävät hirvieläimet kuten hirvet ja peurat sekä jyrsijät voivat tuoda mukanaan myös punkkeja
  2. Ehdotamme, miten voit muokata tonttisi olosuhteita niin, että puutiaiset eivät palaisi
Punkki eli puutiainen – Tuholaistorjuntakeskus