Onko kärpästen hävittäminen mielessä? Tuholaistorjuntakeskuksen kautta kärpästen torjunta hoituu tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Kärpänen

Kärpänen on kaikille tuttu siivekäs kiusankappale, jonka kanta on runsas ympäri maailman. Kärpäslajeja on Suomessa tavattu yli 4000. Niistä yleisimpiä ovat huonekärpänen 5-8 mm, raatokärpänen 6-12 mm, ullakkokärpänen 11-17 mm, lamppukärpänen 4-6 mm ja banaanikärpänen 3-4 mm. Lisäksi loppukesästä torjumme paljon mm. syysolkikärpäsiä. Olemme erikoistuneet vaikeimpien kärpäskohteiden torjuntaan sekä teollisuuslaitoksissa, varastoissa ja yksityistalouksissa. Varsinkin vapaa-ajankohteita käymme tekemässä koko Suomessa ympäri vuoden.   

Kärpäset voivat paitsi häiritä pörräyksellään, ne ovat ikäviä ja terveydelle haitallisia vieraita. Kärpästen tiedetään levittävän ikäviä tauteja kuten salmonellaa ja kolibakteereja. Huonekärpäset ovat suurimpia taudinkantajia ja ne voivat saastuttaa niin koteja kuin muita tiloja. Kärpäsistä voi saada myös pysyvän haitan kotiisi tai yrityksesi tiloihin, minkä vuoksi ammattilaistorjunta kannattaa aloittaa ajoissa.

Huonekärpänen

Sukaskärpästen lajiin kuuluva huonekärpänen on pönäkkä mustan tai harmaan sävyinen hyönteinen, jolla on kaksi siipeä, lyhyehköt jalat ja suuret, lähes pään peittävät verkkosilmät. Kooltaan aikuinen huonekärpänen on noin 5-8 mm.

Huonekärpäsen toukka on valkoinen ja sen ruumis kapenee päähän. Kehittynyt toukka on noin 12 mm pitkä ja jalaton. Huonekärpänen munii munat noin 120–150 kappaleen erässä. Toukat kuoriutuvat munista noin 8–72 tunnin sisällä ja koteloituvat noin 3–60 päivässä. Aikuiseksi toukat kehittyvät koteloistaan noin 3–28 päivässä. Huonekärpänen kasvaa kosteissa ruokalähteissä kuten mätänevissä kasviksissa, roskasäiliöissä tai eläinten ruoassa. Sisällä ne viihtyvät katoissa, seinillä ja lattioilla.

Huonekärpäsen houkuttelee paikalle ruoka, rehu, jätteet ja jopa ulosteet. Kärpäselle kelpaavat niin ihmisen kuin esimerkiksi lemmikkieläimen ruoka. Kärpänen hakeutuu sisätilaan ravinnon perässä mutta myös esimerkiksi ilmojen viiletessä lämmön ja suojan perässä. Mikäli ammattilaistorjuntaa ei aloiteta riittävän ajoissa, niin kärpäsongelman ratkaiseminen vaikeutuu.

Ullakkokärpänen

Ullakkokärpänen on hieman huonekärpästä suurempi, noin 6–10 mm kokoinen kärpänen. Ullakkokärpänen saa nimensä siitä, että se viihtyy sisätilojen häiriöttömissä ja hiljaisissa paikoissa kuten ullakoilla ja seinäonteloissa ja rakenteissa. Lämpimissä paikoissa ne myös pystyvät talvehtimaan. Talvisin ne hakeutuvat mielellään valoisan ikkunan luokse, missä niitä voi havaita suurinakin ryhminä.

Lue lisää kärpäsistä Wikipedian artikkelissa.

Kärpästen hävittäminen

kärpästen hävittäminen

Kärpäslajien tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan paikantaa niiden lisääntymispaikat ja valita oikeat hävitys- ja torjuntakeinot.

Asukas voi pyrkiä ehkäisemään kärpästen pääsyä sisätiloihin esimerkiksi hyönteisverkoilla. Kärpäset kuitenkin pääsevät sisälle pienistäkin raoista seinien ja esimerkiksi ikkunoiden rakenteissa ja voivat nopeasti kehittää suurenkin populaation. Kärpästen hävittäminen kannattaa tehdä mieluiten siinä vaiheessa, kun ongelma on vielä pieni, jotta suurempaa saastumisvaaraa ei synny.

Ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244), niin hoidamme kärpästen hävittämisen ja torjunnan tehokkaasti ja ammattitaitoisesti.

Tutustu myös muiden hyönteisten ja jyrsijöiden torjuntaan.