Aiheuttaako jäytiäinen huolia? Tuholaistorjuntakeskuksesta torjunta ja hävitys ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. Ota yhteyttä meihin oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).

Jäytiäinen

Jäytiäiset ovat pieniä hyönteisiä, noin 1–2 mm kokoisia lajista riippuen. Niitä tunnetaan useita satoja lajeja, joista suurin osa elää ulkona. Suomessa sisätiloissa yleisimmät lajit ovat kirjatäi ja pölytäi. Kirjatäi ja pölytäi viihtyvät niin kodeissa kuin muissa kiinteistöissä ja varastoissa. Väriltään jäytiäiset ovat vaaleita tai läpikuultavia ja rakenteeltaan hentoja. Sisätiloissa eläviltä jäytiäisiltä puuttuvat yleensä siivet. Nuoret jäytiäiset ovat vastaavan näköisiä kuin aikuiset.

Luonnonvaraisina jäytiäislajeja elää esimerkiksi lahoavissa puissa ja linnunpesissä. Jäytiäiset lisääntyvät lämpimässä ja kosteassa. Jos niitä on runsaasti sisätiloissa, se voi viitata kosteusvaurioon. Lisäksi uusissa taloissa havaitaan normaalista poikkeavaa kosteutta muutaman vuoden ajan, kun esim. betonivalut ja kivitalojen seinät kuivuvat. Uudet rakennukset yleensä kuivuvat yhden tai kahden lämmityskauden aikana. Koska jäytiäiset ovat niin pieniä, niiden läsnäolon havaitsee useimmiten vasta siinä vaiheessa, kun niitä on paljon. Tästä syystä voi tulla kuvitelma, että ne ilmestyvät paikalle yhtäkkiä.

Jäytiäiset syövät ravinnokseen hometta tai sienirihmastoja. Niitä voikin löytää pilaantuvasta orgaanisesta aineksesta, viljasta tai tärkkelyksestä kuten kirjojen sidontaliimasta. Yleisiä havaintopaikkoja ovat kosteat ja huonosti ilmastoidut kohteet kuten lipaston laatikot, kirjat, lehdet, kostea puu, vuotavat tiskialtaat sekä keittiön elintarvikkeet. Myös esimerkiksi vetoisan seinän pinnalla voi olla näkymätöntä rihmastoa, joka houkuttelee paikalle jäytiäisiä. Jäytiäiset syövät myös hyönteisten jätteitä. Ne eivät yleensä tule toimeen kuivissa tiloissa, joissa homeen muodostuminen on vähäistä.

Onko jäytiäisistä haittaa?

Jäytiäiset eivät pure ihmisiä. Ne voivat kuitenkin saastuttaa elintarvikkeita, jos pääsevät tuotteisiin käsiksi. Jäytiäiset voivat myös aiheuttaa allergisia oireita henkilöille, jotka ovat niille herkistyneet.

Lue lisää kirjatäistä Wikipedian artikkelista.

Jäytiäinen – torjunta ja hävitys

Epäiletkö, että nurkissasi lymyilee jäytiäinen? Ota Tuholaistorjuntakeskukseen yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244). Jäytiäisen torjunta ja hävitys hoituu meiltä tehokkaasti ja ammattimaisesti. 

Epäiletkö, että kyseessä on joku muu hyönteinen? Lue myös muiden hyönteisten torjunnasta.

Jäytiäinen torjunta - Tuholaistorjuntakeskus