Rottien myrkytys ja torjunta meiltä Tuholaistorjuntakeskuksesta ammattitaidolla! Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244) ja annamme sinulle tarjouksen. Rottien myrkytys ja rottien torjunta – kauttamme nopeasti ja tehokkaasti. Tuholaisten torjunta asunnossa ja piha-alueella oikeuttaa jopa 60 prosentin kotitalousvähennykseen vuosina 2022 – 2023. Meiltä saat tarvittaessa myös maksuaikaa esim. kotitalousvähennyksen takia ja verotuksellisia ohjeita tuholaistorjuntaan liittyvässä asioissa.
Rotat
Rotat ovat huomattavasti hiiriä suurempia jyrsijöitä. Rotta on pituudeltaan noin 110–290 mm ja häntä on noin 85–230 mm pitkä. Häntä on vartaloa lyhyempi. Rotta painaa korkeintaan 600 g. Rotta on väriltään ruskea jyrsijä. Häntä on suomuinen, minkä vuoksi rottaa kutsutaan myös siimahännäksi. Rotan poikaset ovat selvästi kookkaampia kuin hiiret.

Suomessa yleisin rottalaji on suurikokoinen Norjan rotta, isorotta, Rattus norvegicus. Siimahännät ovat aina tunkeilijoita ja kutsumattomia vieraita kodissasi tai työpaikallasi. Isonrotan eli Norjan rotan kilpailijaa eli mustaa rottaa tavataan varsinkin satamakaupungeissa lähes kaikkialla maailmassa. Mm. mustarotta levitti aikanaan mustaa surmaa, jonka seurauksena suuri määrä ihmisiä kuoli.
On laskettu, että rotat ja niiden levittämät taudit ovat tappaneet ihmisiä enemmän kuin mitä sodissa on ihmisiä kuollut aikojen saatossa. Rotat ovat aina syöneet ja saastuttaneet ihmisten ruokavarastoista merkittävän osan.
Rotta on luonnonvarainen, yleinen kaatopaikoilla ja viemäreissä, asutuskeskuksissa ja maaseudulla lähellä maataloja. Rotta suosii suhteellisen kosteita olinpaikkoja ja pyrkii kaivautumaan maahan aina kun se suinkin on mahdollista. Rotan maakolot ja muut pesäkolot ovat vähintään 25–50 mm halkaisijaltaan.
Rotta on tehokas lisääntyjä. Rottanaaras synnyttää poikueen noin kerran kuussa. Rotta voi synnyttää jopa 70–80 poikasta vuodessa. Rottien määrä kasvaa kaupungeissa, jos kaupunkien jätehuollosta ei pidetä hyvää huolta! Rotta-klaanin tai rottapopulaation kokoon vaikuttaa nykyään paljon leudommat talvet ja rotille saatavilla olevan jätteiden eli ruuan määrä. Ole siis äärimmäisen tarkkana jätehuollon kanssa.
Lämpöisten rakennusten sisälle päästyään rotat pystyvät lisääntymään tehokkaasti koko talven ajan. Ulkona esim. maakoloissa asuvat rotat alkavat lisääntyä voimakkaasti huhtikuun alusta alkaen lämmön lisääntyessä. Asutuskeskuksissa tärkein ravinnonlähde on talousjäte, maaseudulla varastoitu vilja, väkirehut, juurekset ja muut maataloustuotteet.
Milloin rottia torjumaan?
Rottahavainnot lisääntyvät muiden sisällepyrkivien jyrsijöiden tapaan myös yleensä syksyllä, kun ilmat viilenevät. Niitä houkuttelevat sisätilojen lämpö ja suoja sekä mahdollisesti saatavilla oleva ruoka. Yleensä rotat etsivät ruokaa yöaikaan, joten jos yksikin rotta näkyy pihapiirissä päivällä, niin ongelma voikin olla jo suuri eli on kysymys vain jäävuorenhuipusta. Rotat välttävät avoimia alueita ja liikkuvat yleensä piilossa. Rotta on hyvin fobinen eläin ja niillä on voimakas sopeutumiskyky, minkä vuoksi ne leviävät helposti laajalle alueelle, mikäli rottien torjuntaa ei aloiteta ajoissa. Varsinkin vanhemmilla rotilla on voimakas neofobia ihmistä kohtaan.
Rotat purevat lakkaamatta materiaaleja, kuten muovia ja puuta. Vahingoittuneet materiaalit ja suuret reiät lattialaudoissa ja seinissä ovat varmoja merkkejä rottapopulaatiosta. Rotan hampaiden jäljet ovat suuria ja karkeita. Rotat jättävät myös lika- tai rasvajälkiä seiniin ja lattialaudoihin. Rotan ulosteita saattaa esiintyä, mikä osoittaa paikalta löytyvän jo ison rottapopulaation. Rotat kulkevat yleensä samoja polkuja sen jälkeen, kun ne on perustettu, joten tarkkaile pihapiirin jälkiä esim. lumisateen jälkeen.
Ennaltaehkäisy on tärkeintä torjuntaa. Jätepiste kannattaa pitää erittäin siistinä ja roskat tiukasti kannellisissa astioissa. Kaikki maassa oleva ruokajäte houkuttelee rottia paikalle. Jos pihamaalla on esimerkiksi hedelmäpuita, niin maahan pudonneet hedelmät on syytä kerätä heti pois, koska nekin houkuttelevat rottia paikalle. Lintulaudoilta saattaa myös pudota ruokaa, joka tuo rottia pihalle. Talipallo on ehkä turvallisin vaihtoehto lintujen ruokintaan, jos rottien pihalle tuloa halutaan ennaltaehkäistä. Rotat saattavat myös karsastaa koirien ja kissojen tuoksuja alueella.
Rottien myrkytys ja torjunta ammattitaidolla
Jos ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta rottia ilmaantuu, niin kuluttaja voi yrittää torjua niitä mekaanisilla loukoilla. Mikäli ne eivät pure ongelmaan, niin silloin tarvitaan ammattilaisen apua, joka voi käyttää myös jyrsijämyrkkyjä torjunnassa. Kuluttajille ei ole enää vuoden 2018 tulleen EU-lainsäädännön myötä saanut myydä jyrsijjämyrkkyjä. Jyrsijämyrkyt voivat aiheuttaa väärinkäytettynä myrkytysoireita ihmisille, etenkin ne ovat vaarallisia lapsille. Oireita voivat olla esimerkiksi hallitsematon verenvuoto sekä hengitysvaikeudet. Myös kotieläimiä on kuollut rotanmyrkkyyn, kun niitä on laitettu vääriin paikkoihin.
Rotan myrkytys ammattilaisten suorittamana on monesti ainoa tehokas ja nopea tapa päästä eroon rotista, koska yleensä vain nuoret rotat menevät joko mekaanisiin tai sähköisiin loukkoihin. Sähköiset loukot ja sähköiset tunnistimet toimivat kuitenkin aina hyvinä indikaattoreina ja vähentävät rottien määrää. Elävänä pyydystetyt rotat ja muut jyrsijät tulee kuljettaa riittävän kauas kohteesta (n. 5 km), mikä voi olla kaupunkialueilla hankalaa. Kun rotat ajetaan nurkkaan, ne purevat ja voivat levittää sairauksia, kuten leptospiroosia ja hantavirusta. Myös kuolleiden jyrsijöiden ja rottien käsittelemistä paljain, suojaamattomin käsin tulee aina välttää sekä kosketusta rotan ulkoloisiin tai muuten sairaisiin eläimiin. Tästä syystä suositellaan aina ammattilaisen apua torjunnassa ja rottien hävittämisessä.
Rottien torjunta Tuholaistorjuntakeskuksesta
Rottien torjunta kannattaa aina tilata ajoissa, jotta rotat eivät pääsisi talojen rakenteisiin tai jopa asuinhuoneistojen sisälle. Pitkähäntäinen siimahäntä on aina erittäin ikävä yllätys talon sisällä. Kokenut tuholaistorjunta-alan ammattilainen havaitsee rotat ja niiden reitit usealla eri tavalla ja löytää nopeasti rottien pesät. Samalla käynnillä hoidamme tietenkin muidenkin jyrsijöiden torjunnan:
- kotihiiret
- metsämyyrät
- peltomyyrät
- vesimyyrät
Rottien hävitys ja torjunta hoituu Tuholaistorjuntakeskuksen toimesta ammattitaidolla ripeästi ja huomaamattomasti. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244) ja tilaa ilmainen kartoitus. Laita rottien torjunta käyntiin heti!