Rottien karkotus on syytä aloittaa viipymättä, jos havaitset asunnossasi tai tontillasi rottia. Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, niin hoidamme rottien karkotuksen nopeasti, tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Soita (020 762 2244) tai laita viestiä oheisella lomakkeella!
Mitä haittaa rotista on?
Rottien haitat liittyvät niiden rakenteille aiheuttamiin tuhoihin sekä hygieniariskiin. Lämpimän rakennuksen suojiin päästyään rotat voivat pesiytyä sinne ja nakertaa rakenteita, johtoja, vesijohtoja ja vesiputkia. Rotat voivat myös nakertaa esimerkiksi pihapiirin autojen sähköjohtoja.
Rottien riittävän aikainen karkotus onkin huomattavasti pienempi kuluerä kuin niiden mahdollisesti aiheuttamien vahinkojen paikkaaminen. Rotilla on hyvä sopeutumiskyky ja ne leviävät helposti laajalle alueelle, jos niiden torjuntaa ei aloiteta ajoissa.
Vähintään yhtä merkittävä riski liittyy rottien aiheuttamaan epäsiisteyteen ja tauteihin. Rotat viihtyvät likaviemäreissä ja muiden jyrsijöiden tavoin voivat levittää loiseläimiä sekä tauteja kuten Weilin tautia, salmonellaa, trikiinejä ja zooneja eli eläintauteja. On laskettu, että rottien levittämät taudit ovat aikojen saatossa tappaneet enemmän ihmisiä kuin mitä sodissa on ihmisiä kuollut (tunneitumpana esimerkkinä mm. musta surma).
Rotta on lähes kaikkiruokainen. Se syö ja saastuttaa elintarvikkeita ja rehuja, turmelee pakkauksia teollisuudessa ja tekee noin 20–50 jätöstä päivässä.
Mistä rottia tulee?
Rotat elävät yleisesti esimerkiksi kaatopaikoilla, viemäreissä, asutuskeskuksissa ja maaseudulla lähellä taloja. Etenkin talvisin rotat ovat täysin riippuvaisia ihmisten jättämästä ravinnosta ja hakeutuvat sinne, missä sitä on tarjolla. Ne myös muuttavat mielellään lämmön ja suojan perässä rakennusten sisään aina alkusyksystä lähtien.
Rotat löytävät tiensä talojen sisään muun muassa jätevesiputkien kautta ja pienten, jopa vain 2,5 cm kokoisten reikien läpi. Entistä leudommat talvet ovat vaikuttaneet siihen, että rottien määrä on lisääntynyt.
Rottien läsnäolon paljastaa helpoiten joko näköhavainto rotan jätöksistä tai rakennuksen ylä-, ala- tai välipohjasta tai seinien välistä kuuluva rapina tai jyrsimisen ääni. Rotat pelkäävät kovasti ihmisiä, joten ne piiloutuvat nopeasti ihmisen lähellä eivätkä tule näkyviin.
Päästyään lämpimän rakennuksen rakenteisiin rotat pystyvät lisääntymään tehokkaasti koko talven ajan. Rotta synnyttää poikueen noin kerran kuussa ja jopa 70–80 poikasta vuodessa.
Lue lisää rotista, niiden elintavoista ja torjunnasta.
Rottien karkotus Tuholaistorjuntakeskukselta
Ammattilaisen suorittama rottien karkotus on monesti ainoa tehokas ja nopea tapa päästä eroon siimahännistä. Meillä on hyödynnettävissä vain ammattilaiskäyttöön sallitut torjunta-aineet ja laadukkaat syöttiasemat sekä tarvittaessa huippulaatuiset loukut, joilla saamme rotat karkotettua kestävin tuloksin.
Kuluttajakäyttöön tarkoitetut mekaaniset ja sähköiset loukot houkuttelevat yleensä vain nuoria rottia, eivätkä pysty hävittämään koko populaatiota. Ne toimivat lähinnä rottien indikaattoreina ja vähentävät muutamia yksilöitä. Rotta on niin neofobinen eli uutta pelkäävä eläin, että sen pyydystäminen esimerkiksi sähkö- tai mekaanisilla loukuilla on haasteellista. Kokeneet tuholaistorjujat uskovat, että rotta pystyy varoittamaan lajikumppaneitaan feromonituoksuilla tappavista sähköisistä tai mekaanisista loukuista ennen kuolemaansa. Monet asiakkaistamme ovat kuvanneet metsästyskameralla rottien liikkeitä loukkujen läheisyydessä viikkojen ajan ennen kuin rotta on mennyt loukkuun. Tyypillisesti asiakkaat ovat itse torjuneet rottia noin kaksi kuukautta ja rottien lukumäärän jatkuvasti noustessa he kääntyvät meidän puoleemme.
Me Tuholaistorjuntakeskuksessa pystymme vuosien ammattitaidon ja kokemuksen avulla havaitsemaan rottien reitit usealla eri tavalla sekä löytämään nopeasti niiden pesät. Samalla tietotaidolla teemme myös muiden jyrsijöiden ja muiden tuholaisten torjuntaa.
Ota yhteyttä joko puhelimitse (020 762 2244) tai oheisella lomakkeella, niin aloitetaan tehokas rottien karkotus!