Onko lepakoiden karkotus ja hävittäminen mielessä? Ota yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, niin vastaamme kysymyksiisi ja annamme ohjeita. Ota meihin yhteyttä oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244).
Lepakko
Lepakko on Suomessa luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettu eläin, joka saattaa kuitenkin herättää vastenmielisyyttä. Monet saattavat kavahtaa lepakon ulkomuotoa. Lepakko voi myös asuinrakennukseen eksyessään tuoda mukanaan luteita ja hajuhaittoja. Lepakko myös kantaa monenlaisia, jopa vaarallisiakin tauteja, jotka voivat tarttua ihmiseen. Lepakoihin ei tulekaan omin päin koskea.
Lepakot ovat EU:n luontodirektiivin liitteen IV mukaisesti vahvan suojelun piirissä ja niitä suojaavat myös monet kansainväliset sopimukset. Jos lepakoiden häätöä rakennuksesta aletaan harkita, on järkevää ottaa ensin yhteyttä Tuholaistorjuntakeskukseen, joka laatii ammattitaitoisesti hakemuksen alueelliseen ELY-keskukseen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Välillä lepakot voivat eksyä jopa kaupunkiasuntojen makuuhuoneisiin, mutta yleisimmin niitä tavataan maaseutujen hirsitaloissa. Mikäli epäilet luteita, niin syynä puremiin voivat olla lepakoiden levittämät lepakkoluteet.
Lepakko on ainoa nisäkäs, jolla on lentokykyiset siivet. Maailmalla on tunnistettu yli 1300 lepakkolajia ja Suomessakin elää 13 eri lajia. Yleisimpiä näistä ovat esim. pohjanlepakko, viiksisiippa ja korvayökkö. Lepakot ovat melko pienikokoisia nisäkkäitä, painoltaan pääosin alle 50 grammaa. Lepakon elinikä on keskimäärin noin 20 vuotta.
Lepakoilla on tärkeä paikkansa ekosysteemissä. Ne auttavat muun muassa pölytyksessä ja syövät hyönteisiä. Noin 70 % maailman lepakoista syö hyönteisiä, loput syövät hedelmiä ja mettä ja vain kolmen lajin tiedetään syövän verta. Eläimestä tai ihmisestä verta haukkaavia lajeja ei elä Suomessa.
Lepakoilla on monimutkainen ja pitkälle kehittynyt kaikujärjestelmä, jonka avulla ne havainnoivat ympäristöään ja etsivät ruokaa. Lepakoista lähtevä ääni muistuttaa useimmiten joko rätinää tai maiskutusta.
Missä lepakot elävät?
Lepakot ovat pääosin yöeläimiä. Lajista riippuen ne elelevät esimerkiksi puistoissa, vesistöjen äärellä tai metsissä. Päivisin ne piiloskelevat suojissaan, joita voivat olla niin luonnon antamat suojat kuten luolat ja puunkolot kuin rakennusten suojaisat tilat kuten ullakot. Rakennuksiin eläimet hakeutuvat lämmön ja suojan perässä. Suomen yleisimmät lepakkolajit myös talvehtivat.
Lue lisää lepakoista Wikipedian artikkelissa.
Lepakoiden karkotus
Kaikki Suomessa elävät lepakkolajit ovat rauhoitettuja. Lepakoiden karkotus voi kuitenkin tulla kyseeseen silloin harvoin, kun eläimet aiheuttavat todellista hygienia- ja terveyshaittaa esimerkiksi asuintiloihin tulevan ulosteen takia tai jatkuvaa haittaa luteiden vuoksi. Lepakoiden karkotukseen voi anoa erityislupaa paikallisesta ELY-keskuksesta, mutta ensin kannattaa olla yhteydessä Tuholaistorjuntakeskukseen.
Lepakoiden pääsy sisätiloihin voidaan estää tukkimalla niiden kulkuaukot talven aikana niiden ollessa talvipesässä. Lepakoille voi myös rakentaa omia asuinpönttöjä, jotta ne hyödyntäisivät pönttöjä suojanaan sen sijaan, että hakeutuisivat asuinrakennuksien yläpohjiin.
Jos lepakot mietityttävät tai aiheuttavat sinulle huolia, ota meihin yhteyttä joko oheisella lomakkeella tai puhelimitse (020 762 2244). Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja hoidamme tarvittaessa laillisesti lepakoiden häädön tehokkaasti.